Coffee Knowledge Base

20 February 2024

Mastering latte art: stapsgewijze handleiding voor creatieve tekeningen

Mastering latte art: stapsgewijze handleiding voor creatieve tekeningen

Latte art is in de eerste plaats een leuke manier om je klanten een beetje herkenning te bieden, een ‘Bedankt dat je bij ons koffie hebt gedronken.’ Het is ook een manier om je gasten thuis een hele leuke verrassing te geven. Met latte art tover je een cappuccino om tot een mooi en smaakvol drankje. Daarnaast biedt latte art een barista de mogelijkheid om zijn of haar stempel op de cappuccino te drukken.

Latte art biedt een extra medium om je vaardigheden te demonstreren, maar vergt wel veel geduld en oefening. Bovenal werkt het alleen met perfect gestoomde melk en een perfect gezette espresso. Het versieren van een cappuccino met een hartje, een tulp of een ander ontwerp vergt veel oefening. Raak niet te snel ontmoedigd. Doorbijten en doorgaan, want elke barista maakte veel mislukte creaties voordat hij of zij de kunst onder de knie had. En blijf oefenen om je skills te verfijnen, verbeteren en onderhouden.

Laten we aan de slag gaan

Met de volgende basistechnieken maak je kennis met latte art.

Stap 1: houd het donkerbruine oppervlak intact

Voor het ontwerp is het belangrijk dat het donkerbruine oppervlak van de espresso intact blijft. Als u de kan tijdens het schenken iets te hoog houdt, zorgt de zwaartekracht ervoor dat de melk onder het oppervlak van de crema zakt. Door voorzichtig maar soepel te gieten, blijft de bruine crema op het oppervlak intact.
 

Als je de melkkan niet hoog genoeg houdt en daardoor te dicht bij het kopje schenkt, drijft het melkschuim op de romige laag van de espresso en lukt het niet om een ​​tekening te maken. Als u te hard schenkt, dringt het melkschuim dwars door de crema heen en door de zwaartekracht raakt het de bodem van het kopje en stuitert het door de koffie omhoog. Daardoor mengt ze met de crema aan het oppervlak en verstoort ze het ontwerp. De boodschap hier is dus: ‘Blijf oefenen!’

Stap 2: het breken van de crema

Wanneer het kopje voor de helft gevuld is met melk, breek je de cremalaag. Dat doe je door de tuit van de kan zo dicht mogelijk bij de romige laag van de espresso te houden. Met andere woorden, je stopt met het gebruik van de zwaartekracht. Op deze manier dringt het melkschuim niet meer door in de crema en blijft erop drijven. Het vloeibare deel van de melk – dat zwaarder is – zakt onder de crema.

Stap 3: de tekening

Vervolgens kunt u de tekening maken. Het belangrijke punt hier is dat de tekening een bruine rand heeft, dat wil zeggen dat de randen worden geaccentueerd door de crema. Als je van de cappuccino nipt, proef je duidelijk dat het koffie met melk is. Als er geen bruine rand zichtbaar is, heb je te veel melk aan de cappuccino toegevoegd, waardoor de melkachtige smaak overheerst.
 

De basis tekeningen

Hart

  • Houd het kopje in één hand en het melkkannetje in je dominante hand.
  • Kantel het kopje voorzichtig totdat de espresso bijna uit het kopje loopt. Zo creëer je een groter werkoppervlak in de beker.
  • Giet de melk rustig maar op een vlotte manier onderaan in het kopje en gebruik de zwaartekracht om de melk onder de crema te gieten. Het is belangrijk om goede controle te hebben over de kracht van de stroom die je giet.
  • Zodra het kopje half gevuld is, laat u de melkkan zakken totdat de punt van de tuit zo dicht mogelijk bij de crema zit.
  • Terwijl het kopje vol raakt, breng je het geleidelijk naar een horizontale positie om te voorkomen dat de koffie uitloopt.
  • Het melkschuim drijft nu op het oppervlak en er ontstaat een witte cirkel.
  • Zodra het kopje bijna vol is, trek je met de melkstroom een ​​streep door de witte cirkel, waardoor de witte schijf een hartvorm krijgt. Terwijl je met de straal doorheen de figuur een streep trekt, maak je met de kan een opwaartse beweging zodat de straal fijner wordt en de streep naar het uiteinde van het hart toe versmalt. 

Hart in hartjes of de tulp

  • Volg de bovenstaande methode, maar zodra je de witte schijf hebt, begin je de melkkan zachtjes heen en weer te wiegen, waardoor halfronde strepen ontstaan. Door deze strepen krijg je bruine cremastrepen tussen de witte vlakken van de hartvorm en er ontstaat een ‘hartjes in hartjes’ effect.

Rosetta

  • Houd het kopje in één hand en het melkkannetje in je dominante hand.
  • Giet de melk voorzichtig maar soepel in het midden van het kopje, waarbij u de zwaartekracht gebruikt om de melk onder de crema te duwen. Het is belangrijk dat je een goede controle hebt over de kracht van de stroom die je giet.
  • Zodra het kopje half gevuld is, laat u de melkkan zakken totdat de punt van de tuit zo dicht mogelijk bij de crema zit.
  • Het melkschuim drijft nu op het oppervlak en er ontstaat een witte vlek.
  • Beweeg de kan van links naar rechts terwijl je hem voorzichtig naar de achterkant van de beker beweegt, waarbij je de kronkelige vorm steeds verder uitbreidt. Zorg ervoor dat de punt van de tuit van het melkkannetje zo dicht mogelijk bij de crema zit, zodat je een mooi kleurcontrast krijgt.
  • Zodra het kopje bijna gevuld is en het melkkannetje helemaal achterin het kopje staat, trek je met de stroom een ​​dunne lijn door de vorm, tot aan de voorkant van het kopje. Zo creëer je de nerf van de ‘rosetta’.

Wat kan er fout gaan?

  1. Als de melk te dun is, zal er geen schuim ontstaan, wat het maken van een tekening erg lastig maakt.
     
  2. Te dikke melk betekent dat de melk te lang is gestretcht geweest. In dit geval zal de straal uit de kan te grof zijn om een ​​tekening te maken.
     
  3. Te weinig contrast is een teken dat de tuit van de kan niet dicht genoeg bij het crema-oppervlak is gebracht.
     
  4. Als je de melkkan te snel beweegt of zwaait, heeft de straal geen tijd om een ​​mooie tekenvorm te krijgen. Beweeg dus niet te snel en geef de straal de tijd om een figuur te vormen.
     
  5. Maar als u te voorzichtig giet, wordt de straal te dun en wordt er alleen vloeibare melk in het kopje gegoten. Het dikke schuim blijft in de melkkan achter. Vooral beginners maken deze fout vaak.
     
  6. De hoek waarin je de kan vasthoudt, bepaalt de dikte of dunheid van de straal melkschuim. Als u de kan horizontaal houdt, wordt de dikte van de melk die u schenkt groter. Als u hem meer rechtop of verticaal houdt, wordt de melk die u schenkt dunner. De kunst is hier de gulden middenweg te vinden.