Waarom kiezen voor Directe Handel?

Bij OR Coffee kopen wij onze koffie direct bij de herkomst. We willen eerlijk en transparant zijn over waar we onze koffie kopen. Door de jaren heen hebben we veel kennis verzameld over het verbouwen van koffie en een netwerk van boeren over de hele wereld. Samen kunnen we gemeenschappen over de hele wereld ondersteunen en laten groeien.

1

Ethiek

  • Omdat wij niet met handelaars of tussenpersonen werken, kunnen wij de koffieboer een eerlijke prijs betalen voor zijn werk.
2

Kwaliteit

  • Omdat wij onze koffie rechtstreeks bij de koffieboer kopen, hebben wij direct toegang tot de hoogste kwaliteit koffie.
3

Kennis

Door de kennis die we het afgelopen jaar hebben verzameld te delen, kunnen we boeren helpen en kwaliteitskoffie garanderen.

Landen van herkomst

Landen van herkomst

Bij OR Coffee Roasters werken we met elf landen van herkomst, negen van de elf waarmee we rechtstreeks samenwerken. Dit zijn: Brazilië, Peru, Colombia, El Salvador, Costa Rica, Honduras, Ethiopië, Burundi en Rwanda.

Voor de twee andere landen; Kenia en Guatemala zijn we al lang geleden beginnen samen te werken met importeurs die we vertrouwen. We zijn nog steeds erg blij met het werk dat ze doen en hebben het gevoel dat we het niet beter konden doen. Daarom hebben we besloten om met hen samen te blijven werken. Maar dit is een uitzondering in de manier waarop wij werken.

Wanneer wij een relatie aangaan met een producent of de eigenaar van een wasstation, is dat niet slechts voor één jaar. We kopen elk jaar koffie van hen en we groeien samen. Wij geven feedback en vertellen waarom we bepaalde terreinen kopen en waarom niet. Maar zelfs in de 'off'-jaren (denk zoals bij wijn) zullen we onze producenten op alle mogelijke manieren ondersteunen.

Wij proberen onze producenten zoveel mogelijk te bezoeken, om de verbinding te onderhouden en van elkaar te leren. We hebben door de jaren heen geleerd dat we geen koffie kunnen en willen kopen als we niet bij de oorsprong zijn geweest en als we de producenten niet hebben ontmoet. Omdat er zoveel mis kan gaan en er zoveel is dat je niet weet, als je niet bij de oorsprong bent geweest.

Brazilië

Brazilië

We werken sinds 2010 samen met de 2 broers Walter en Ednilson en kopen elk jaar hun koffie. Inmiddels hebben wij exclusief voor ons een apart gedeelte binnen hun Fazenda. Deze sectie heet Pedra Bonita, binnen deze sectie hebben we verschillende specifieke partijen die verschillend zijn qua variëteit en verwerking, zoals Pedra Preta en Boa Sorte.

De familie Dutra verbouwt tegenwoordig ruim 500 hectare koffie. Ze werken duurzaam en pesticidenvrij, sommige partijen zijn al biologisch gecertificeerd en ze werken aan certificeringen voor al hun koffie. Ze zijn het beste voorbeeld van specialty coffee in Brazilië. Het geheim van hun succes is passie, hard werken en een voortdurende inzet voor het verbeteren van de kwaliteit!

Tom en Katrien bezoeken jaarlijks Brazilië, omdat het een van onze belangrijkste herkomstlanden is.

Colombia

Colombia

We hebben lang gewacht met het kopen van koffie uit Colombia, omdat we daar niet echt connecties hadden. Tom kwam in 2016 voor het eerst op bezoek, omdat hij werd uitgenodigd als onafhankelijke cupper (jury) voor een grote koffiewedstrijd. Hij bezocht daarna enkele producenten, maar ontmoette niet de juiste mensen.

Pas in 2019 bezocht Katrien Colombia opnieuw om producenten te zoeken. Zoals altijd bezocht ze veel producenten in heel Colombia. Uiteindelijk besloot ze met Adriana van Inconexus in zee te gaan, vanwege de hoge kwaliteit koffie en de transparantie die zij bood. Adriana begon koffielaboratoria op te zetten in het zuiden van Colombia, omdat ze begreep dat veel koffieproducenten in haar land niet wisten hoe ze de kwaliteit van de koffie die ze verbouwden moesten optimaliseren. Ze heeft drie interne Q-graders die in het veld met de producenten samenwerken om de kwaliteit van de koffie te controleren en ze liet de producenten manieren zien om de kwaliteit van hun koffie te verbeteren.

De producenten brengen hun koffie naar haar toe en zij verwerkt de koffie voor de producenten. Dit komt omdat het voor elke producent te veel geld zou kosten om zijn eigen koffie te verwerken. Dus kopen we de koffie bij Adriana en zij betaalt de producenten voor hun koffie. We vertrouwen haar omdat ze zo transparant is. We hebben de producenten ook ontmoet en leren kennen, want behalve zoals bijvoorbeeld in Ethiopië waar honderden kleine boeren zijn, zijn het in Colombia maar een paar producenten waarmee ze samenwerkt.

Peru

Peru

Katrien bezocht Peru voor het eerst in 2019. Het stond toen al een tijdje op onze koffielijst, maar we hadden nog niet de kans gehad om het land te bezoeken. We hadden wat monsters verzameld en wat contacten gehad, maar zoals altijd wilden we niet met iemand gaan samenwerken voordat we ze hadden bezocht.

En dus ging Katrien naar het noorden in de regio van de Amazonas, dichtbij de Andes en Cajamarca iets meer naar het westen. Ze bezocht zes producers en vonden uiteindelijk één producer (familie) waar we mee aan de slag zijn gegaan en vandaag nog steeds mee aan de slag zijn. Zoals altijd kregen we veel lekkere monsters binnen, maar eenmaal op het veld merkten we dat sommige producenten de kennis en apparatuur misten om ons ieder jaar weer van uitstekende koffie te voorzien. Soms kan een goed monster één goede shot zijn.

We bezochten een coöperatie in San Ignacio, een provincie van Cajamarca, waar Ludmila onze contactpersoon was. De coöperatie bestond al langer, maar was zeer low profile. Terugkijkend hebben ze zichzelf misschien wel kleiner gemaakt omdat ze niet wisten hoe lekker hun koffie was. Bij de coöperatie, waar het traditie was om met het gewassen fermentatieproces te werken, hebben we meerdere koffies gecupt. Maar ze hebben ook een tafeltje gereserveerd met wat natuurlijke, anaerobe en honingkoffie. We waren helemaal weggeblazen door de anaërobe koffie, maar Ludmila wist niet echt wat de producent met zijn kersen had gedaan. Dus gingen we op bezoek bij de producenten van deze geweldige koffie en ontmoetten we een heel verlegen familie van broers. Eén van hen had een filmpje van het anaerobe proces op YouTube opgezocht en het geprobeerd. Wat een succes!

Ze hadden maar 2 van de 3 balen, dus vroegen we of we die konden kopen. Ze waren erg verrast toen ze onze prijsklasse voor dit soort koffie hoorden en waren erg blij om ze aan ons te verkopen. En zo begonnen we onze relatie met deze geweldige familie, waar we vandaag de dag nog steeds koffie kopen.

Misschien wil je vragen: waarom slechts één familie? Welnu, we hebben liever een duurzame relatie met één producent die we kunnen vertrouwen, dan dat we elk jaar bij veel verschillende producenten kopen. Zoals we al eerder hebben uitgelegd, is het belangrijk dat we een relatie opbouwen en van elkaar leren.

Kleine bonus: de koffies van de producent in Peru zijn allemaal biologisch gecertificeerd.

Costa Rica

Costa Rica

Wij werken nu 6 jaar samen met onze goede vriend Luis Campos. Tom ging voor het eerst naar Costa Rica zonder contacten te hebben. Daar ontmoette hij Luis, die al een hele tijd in koffie zat. Hij was de eerste man die het anaërobe proces uitprobeerde en experimenteert nog steeds elke dag met nieuwe fermentatieprocessen.  We houden van de smaakbommen die hij elk jaar op ons laat vallen!

Hij is eigenaar van een droog- en natmolen waar meerdere producenten hun koffie brengen om te verwerken. Hij heeft zijn eigen koffieplantage, maar die ligt slechts op ongeveer 1400 meter afstand. Daarom besloot hij samen te werken met kleine boeren met plantages rond de 1800 meter en hen de kans te geven meer geld te verdienen met hun koffie. Hij verwerkt de koffie voor hen en betaalt hen voor hun koffie. We hebben via hem de producenten ontmoet waar we koffie van kopen en vertrouwen op de manier waarop hij werkt.

Naast Luis werken we ook samen met Matías Monge, met wie we al een paar jaar samenwerken. Hij is een gepassioneerde jongeman die zijn eigen koffie produceert en verwerkt. We houden ervan hoe toegewijd hij is om dingen anders te doen!

Honduras

Honduras

In 2020 zijn wij gaan samenwerken met Cafesmo, een coöperatie uit Honduras. Cafesmo is eigendom van Hidardo, een jongeman die uit een koffieboerenfamilie komt. Hij wil de koffieproducenten door deze moeilijke tijden heen steunen en samenwerken via zijn coöperatie. Honduras is een van de landen waarvan veel mensen naar de VS migreren omdat ze niet genoeg geld verdienen met koffie (en andere landbouwactiviteiten) om in hun levensonderhoud te voorzien. Door zich te concentreren op specialty coffee, zorgt Hidardo ervoor dat de producenten een correcte prijs krijgen voor hun harde werk.

Katrien bezocht ze opnieuw in februari 2022 en organiseerde een workshop met hen om hun fermentatieprocessen te upgraden. Ze nodigden de inspirerende Lucia Solis uit om hen te leren hoe ze gist aan de fermentatie kunnen toevoegen om deze beter onder controle te houden. Dankzij dit soort samenwerkingen kunnen we als partners samen groeien.

El Salvador

El Salvador

In 2018 bezochten we El Salvador voor het eerst om producenten te zoeken om mee samen te werken. Zoals altijd hadden we een uitgebreide reis naar veel producenten gepland en uiteindelijk vonden we Carlos Mendes van Ataco.

El Salvador is een land dat niet zo veel in coöperaties werkt als veel andere landen. Hierbij is een producent eigenaar van de grond en doet hij of zij zelf de verwerking. Carlos Mendes is een advocaat met een familiegeschiedenis in koffie, en vanwege zijn passie voor koffie begon hij de koffieplanten opnieuw te laten groeien en onderzoek te doen naar methoden om de beste kwaliteit koffie te verbouwen. Hij is nog steeds advocaat, maar heeft een enorme passie voor zijn koffie. Toen we met hem begonnen te werken, verwerkte hij alleen natuurlijke koffiesoorten, wat voor El Salvador een uitzondering was, nu verwerkt hij ook soms volgens het honey process, maar nog steeds grotendeels natuurlijk.

Zijn koffie won een paar jaar geleden de Cup of Excellence en sindsdien bleef hij op de shortlist staan. Dit vertellen wij je, omdat dit maar weer eens laat zien hoe fanatiek hij is over zijn koffie en wij zijn er dol op!

Ethiopië

Ethiopië

Voor onze Ethiopische koffie werken wij samen met Tsegab van Heleph Coffee. Hij is een jonge en gepassioneerde man die de missie heeft om de specialty coffee uit zijn regio rechtstreeks aan specialty coffee zoals wij te verkopen. In het verleden ging veel geld en kwaliteit verloren bij de verkoop van koffie aan tussenpersonen. Daarom wilde hij de manier waarop zijn familie altijd had gewerkt radicaal veranderen. Eerst bestudeerde hij hoe hij een exportvergunning kon krijgen, zodat hij zijn eigen koffie zou exporteren. Daarna zocht hij naar koffiebranders zoals wij, die rechtstreeks bij zijn wasstation wilden inkopen, zonder tussenkomst van tussenpersonen en handelaars.

Heleph Coffee is een echt familiebedrijf met meerdere wasstations in de regio Sidama. Tsegabs vader, ooms en tante zijn de eigenaren van de wasstations waar we koffie kopen. Door hem ieder jaar te bezoeken zorgen we voor een goede relatie met Tsegab en zijn familie. Het is een van onze schatten die we de afgelopen jaren hebben ontdekt.

Burundi

Burundi

Het is erg moeilijk om rechtstreeks met producenten uit Burundi samen te werken, omdat veel nog door de overheid worden beheerd. Onze relatie met Ephrem gaat terug sinds 2015 toen we hem voor het eerst bezochten. Ephrem heeft zijn eigen productie- en wasstation, genaamd Munkaze. Wij kopen ieder jaar bij hem natuurlijke en gewassen koffiebonen. Het is een klein volume omdat zijn productie klein is. Ephrem is niet zomaar een producent, hij is in de eerste plaats een koffieprofessional en zeer goed geïnformeerd over de verschillende gebieden van de koffieproductie. Hij is Q-grader en Q-instructeur en werkt al jaren hard om zoveel mogelijk kennis over te brengen naar koffieproducenten in Burundi.
Zijn eigen plantage ligt vlakbij Ngozi.

Rwanda

Rwanda

Onze Rwandese koffie kopen wij altijd bij onze vriend Abdoul. In 2016 kregen we een e-mail van Abdouls neef in Nederland, dat zijn neef geweldige koffie dronk in Rwanda. We antwoordden hem vriendelijk dat we rechtstreeks met koffieproducenten samenwerken en niet via via, maar als zijn neef ons samples kon sturen, probeerden we die graag. Dus zonder enige verwachting proefden we de samples nadat ze waren aangekomen, geroosterd en gecupt. Tot onze verbazing waren ze geweldig, dus e-mailden we zijn neef met de vraag of we Abdoul de volgende keer konden bezoeken als we in Rwanda waren.
Tot onze nog grotere verrassing besloot Abdoul naar ons toe te komen, en hij nam het vliegtuig naar België en kwam zichzelf (uit het niets!) aan ons voorstellen. We waren erg verrast omdat we er nog niet eens over hadden gesproken om koffie bij hem te kopen. Nadat we hadden uitgelegd dat we de praktijken eerst in het echt wilden zien, spraken we af dat Tom een ​​paar maanden later bij hem langs zou komen. Zijn reis naar Congo en Rwanda stond al gepland, dus het was de perfecte timing.

En dus bezocht Tom Abdoul in Rwanda en nu, jaren later, kopen we nog steeds ieder jaar koffie bij de producenten. Zoals in de meeste landen is Abdoul eigenaar van het wasstation en werkt hij samen met een aantal producenten die hun koffiebessen naar dit specifieke station brengen. Abdoul verkocht de koffie destijds aan een handelaar en probeerde te overleven, maar door de lage koffieprijzen kon hij de schulden van de investeringen voor het wasstation niet betalen. Daarom ging hij op zoek naar branders die direct bij hem wilden inkopen en zo vond hij ons! Tot op de dag van vandaag heeft hij slechts twee klanten, OR Coffee Roasters en een Japanse koffiebrander.

De twee belangrijkste koffieregio’s voor Rwanda zijn Gisenyi vlakbij het Kivumeer en het Huye-district in de zuidelijke provincie. De koffie van Abdoul komt uit het Huye-district, de grootste stad in het district is Butare.