Koffie branden is puur vakmanschap

Hoe het begon

OR Coffee Roasters begon in het jaar 2000 toen Tom koffie begon te branden in zijn kleine koffiewinkel in Aalst. Specialty Coffee was in België nog erg onbekend en het branden van koffie op de traditionele ambachtelijke manier verdween langzaam.

De laatste jaren heeft specialty coffee veel populariteit gewonnen in België. Waar we voorheen alleen koffie verkochten aan gespecialiseerde koffiebars, kan vandaag iedereen heerlijke koffie serveren via OR. We zijn erg trots dat OR Coffee een rol kon spelen in de derde golf koffierevolutie in België en heel Europa.

Hoe het gaat

Hoe het gaat

In 2013 kreeg Tom gezelschap van onze hoofdbrander Miguel Maes. Samen roosteren ze op een Probat van 22 kg en 60 kg. Naast de grote machines gebruiken wij ook een micro-trommel monsterbrander van Probat. Ons trainingsstation voor koffiebranders is uitgerust met een Probatino van 1 kg voor kleinere batches en trainingsdoeleinden.

In 2020 kregen ze gezelschap van Joris, die een volledige opleiding van anderhalf jaar achter de rug had voordat Miguel ons in de zomer van 2021 verliet. Tom en Joris branden nog steeds alle koffie handmatig. De herkomst van de boon, de procesmethode en andere variabelen bepalen de manier waarop een koffie wordt gebrand. Elke boon heeft zijn unieke eigenschappen en unieke receptuur.

Visie

Visie

Voor een koffie op ons etiket adviseren wij altijd de ideale zetmethode. Afhankelijk van de branding en het algemene smaakprofiel van de koffie maken we onderscheid tussen een koffie voor filter of voor espresso.

Iedere brander heeft zijn eigen visie op koffie. Bij OR werken we uitsluitend met kwaliteits Specialty Arabica koffie. Wij geloven dat een licht brandproces, waarbij de boon de meeste van zijn natuurlijke aroma’s behoudt, de enige manier is waarop we een koffie op zijn best kunnen serveren.

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Wij streven ernaar om in elke stap van de koffieketen duurzaam te zijn en daarom werken wij samen met producenten die hun koffie pesticidenvrij verbouwen. Sommige zijn biologisch gecertificeerd, andere niet, maar wij gaan ieder jaar naar de oorsprong en kijken hoe zij in de praktijk brengen waar ze voor staan. Sommige landen van herkomst zijn nog steeds niet in staat om pesticidevrij te werken vanwege ziekten die de koffieplanten sterk aantasten.

Qua verpakking werken we op dit moment met de meest duurzame optie: 100% recycleerbaar materiaal. We hopen dat de voedselverpakkingsindustrie in de toekomst in een nog duurzamere richting zal groeien. Maar voorlopig is dit de beste optie die we hebben. Toch zijn we blij om te kunnen zeggen dat onze Nespresso-compatibele capsules thuis biologisch afbreekbaar zijn. Bovendien maken steeds meer professionele klanten gebruik van onze zero waste optie: koffie geleverd in vaten die wij achteraf ophalen.

Tenslotte is onze branderij voorzien van zonnepanelen op het dak.