Coffee Knowledge Base
How to: Tips & Tricks

15 February 2024

Koffie bewaren: tips & tricks

Koffie bewaren: tips & tricks

Hoe kan ik koffie het beste bewaren thuis? Het antwoord daarop is heel simpel: NIET! Tijdens het gehele productieproces wordt er alles aan gedaan om alle aroma’s zo optimaal mogelijk te behouden. Het bewaren van koffie staat lijnrecht in tegenspraak met die inspanning. Want hoe ouder de koffie wordt, hoe meer hij van zijn bijzondere eigenschappen verliest. Koop je koffie dus altijd zo vers mogelijk en laat hem niet in de kast staan. Met andere woorden: het hamsteren van koffie is uitgesloten. Versheid is van essentieel belang om optimaal te kunnen genieten van een heerlijke koffie van hoge kwaliteit.

Bewaar het daarom niet langer dan twee weken bij je thuis. Bewaar het niet in de koelkast of vriezer, omdat het risico groot is dat het daar andere geuren en smaken opneemt. Niemand wil een kopje koffie drinken met een kaassmaak. Ook de verpakking heeft een invloed op de houdbaarheid van de koffie. Koffie verpakt met een ventielsysteem is langer houdbaar dan koffie in een traditioneel papieren koffiezakje. Koffie verpakt met een ventielsysteem kan in principe tot vier weken lang zijn versheid behouden.

Tips & trucs

  • Koop vers gebrande bonen bij jouw koffiebrander en leg geen voorraad aan.
  • Koop geen gemalen koffie maar bonen.
  • Bewaar jouw koffie in een afgesloten blik met deksel erop gedurende maximaal twee weken op een koele plaats.
  • En probeer die ‘speciale koffie’ niet te bewaren voor een ‘speciaal moment’, want helaas zijn juist de eigenschappen die hem fantastisch maken verdwenen voordat je hem zet!