Coffee Knowledge Base

20 February 2024

Hoe zet je filterkoffie met de Kalita

Hoe zet je filterkoffie met de Kalita

Wat heb je nodig:

  • Kalita coffee dripper
  • Kalita filter paper
  • Scale
  • Thermometer
  • Coffee grinder
  • Timer
  • Kettle
  • And OR coffee beans, of course

Het Japanse Kalita-systeem is een minder bekend filtersysteem. Het is vergelijkbaar met de klassieke V60, maar de vorm van de filterbodum is anders. De filterbodum is een horizontaal, vlak filterbed met een doorsnede van 5 cm en voorzien van drie gaten. De vlakke bodem zorgt voor een zeer gelijkmatige extractie. Het meegeleverde speciale filterpapier is gegolfd. De golving of ‘golven’ zorgen ervoor dat het filterbed niet vacuümtrekt. 

Hoe de koffie zetten

Stap 1: voorbereiding

Neem 22 gram bonen en maal ze mediumgrof. Laat water koken. Plaats de Kalita-filter op de koffiekan en plaats het gegolfde filterpapier erin. Giet heet water in het midden van het filterbed, zodat de filter zich met water vult. Dit reinigt het papier en zorgt ervoor dat het verzadigd raakt. Vermijd altijd om op de randen te gieten. Je zult zien dat de golfjes intact blijven, waardoor de filter zich niet vacuümtrekt. Giet het spoelwater uit de koffiekan – deze is nu voorverwarmd en de filter is gespoeld.

Step 1 Kalita

Stap 2: bloomen

Zet de weegschaal op 0. Giet 22 gram gemalen koffie in de filter. Gebruik warm water tussen 85 en 92 °C. Giet het hete water in het midden van de filter, zodat alle gemalen koffie bevochtigd wordt. De koffie zal opzwellen en ontgassen (de blooming).

Step 2 Kalita

Stap 3: verder opgieten

Giet na 20 tot 30 seconden nog meer heet water erbij tot de schaal 150 gram aangeeft. Laat het water doorstromen tot 80% verdwenen is en giet dan verder tot het gewicht 250 gram is. Laat 80% van het water weer doorstromen en giet vervolgens af tot je 300 gram bereikt.

Step 3 Kalita

Stap 4: inschenken

Giet de koffie in een grote, brede kop of mok, waardoor de temperatuur makkelijker daalt en je de verschillende aroma’s optimaal kunt ervaren.

Step 4 Kalita

Smaakresultaat en conclusie

Koffie gemaakt met deze filter heeft een zeer volle en diepe smaak. De vlakke bodem van de Kalita maakt hem bovendien bijzonder geschikt voor het zetten van grotere hoeveelheden koffie, omdat de vlakke bodem zorgt voor een mooie gelijkmatige extractie.
 

Andere koffiefiltermethoden