Coffee Knowledge Base

15 February 2024

Arabica versus Robusta koffie, wat is het verschil?

Arabica versus Robusta koffie, wat is het verschil?

Welkom in de boeiende wereld van koffie, die wordt geleid door Arabica- en Robusta-bonen. Deze twee meestvoorkomende soorten koffie, elk met hun specifieke kenmerken, geven koffiedrinkers een gevarieerde smaakervaring. Als je het verschil tussen deze twee soorten koffiebonen wilt weten, raden we je aan verder te lezen.

Arabica vs. Robusta coffee bean

Arabica

Arabica, dat 70% aandeel van de globale verkoop van koffie claimt, is het toonbeeld van elegantie en genuanceerde smaak. Arabica is de oudste koffieplant en is de oorspronkelijke soort uit Abessinië, die door de Arabieren de wereld rond verspreid werd. De eerste koffiestruik ooit was een arabicaplant die spontaan begon te groeien in Ethiopië. De Arabica wordt op grotere hoogten gekweekt, doorgaans tussen de 1.000 en 2.000 meter, en vereist een nauwgezet teeltproces dat wordt gekenmerkt door finesse en opvolging.

De milde dagen en koele nachten op de hooggelegen plantages dragen bij aan het delicate en gevarieerde smaakprofiel van Arabica. Ongeveer 4 kg bessen zijn goed voor 1 kg groene koffiebonen en deze moeten voldoende tijd krijgen om te rijpen en zo zijn volle smaak te ontwikkelen. Hoe hoger de plantage ligt, hoe lager de temperatuur en hoe meer tijd de koffiebessen krijgen om te rijpen. Dit resulteert in een uitgesproken smaak die varieert afhankelijk van de teelthoogte.

Arabicakoffie wordt voornamelijk verbouwd in de tropen, rond de evenaar tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring - hoofdzakelijk in Midden- en Zuid-Amerika, in Oost-Afrika en Zuidoost-Azië. Arabica staat bekend om zijn talrijke smaaknuances en biedt een breed scala aan variëteiten, waarvan sommige gekruist zijn, wat leidt tot een steeds groter wordend spectrum aan smaken. Ondanks de uitdagingen in de teelt zorgen de boeiende smaak en het potentieel voor innovatie ervoor dat Arabica een favoriet blijft onder koffiekenners. Wil je iets meer weten over de Arabica koffieboon, lees dan zeker onze blog 'Arabica koffie, wat is het precies?' .

Robusta

Robusta is - zoals de naam doet vermoeden - een stevige boon die instaat voor 30% van de wereldwijde productie van koffie. Deze komt het meest voor in West-Afrika, Centraal-Afrika en Zuidoost-Azië. Robusta bevat dubbel zoveel cafeïne als haar collega arabica en is ook veel resistenter tegen allerlei ziekten. De koffieplant kan tropische stormen en extreme hitte doorstaan, maar groeit het best bij een temperatuur tussen 24 en 30°C. Robusta heeft een sterke, harde en nogal bittere smaak met houtachtige tonen die voor velen als eenzijdig wordt ervaren. Daarom wordt robusta vooral in melanges gebruikt om ze op een gemakkelijke manier de nodige power te geven. Ook voor klassieke Italiaanse koffies wordt vaak robusta gebruikt.