Coffee Knowledge Base

15 February 2024

Eerlijkheid in elke slok: de reis van direct trade

Eerlijkheid in elke slok: de reis van direct trade

In deze blog ontdek je de transformatieve reis van direct trade , waar ethische praktijken en voortreffelijke smaken samenkomen. Ontdek de impact op telers, duurzaamheid en het rijke verhaal achter elk kopje. 
 

Inhoudsopgave

Direct Trade

 

 

Direct Trade

Direct Trade is een belangrijk en groeiend handelsmodel dat ook een marketinginstrument is geworden, maar helaas vaak wordt misbruikt. Daarom verdient dit model enige verduidelijking.

Wat is Direct Trade precies? Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig. Vraag het aan tien mensen en je krijgt evenveel verschillende antwoorden. Dit komt omdat elke koffiebrander waarmee je praat een andere verklaring heeft. En direct trade variëren ook internationaal. Het primaire principe is dat direct trade gericht is op het verkrijgen van de best mogelijke koffie uit een bepaalde regio, met respect voor de lokale levensomstandigheden en het garanderen van een fatsoenlijk inkomen voor de boer.

Hoe zijn wij bij OR Coffee Roasters begonnen met direct trade? In feite is ons model op natuurlijke wijze gegroeid, zonder dat het vanaf het begin daadwerkelijk een doel op zich was. OR was al een tijdje koffiebrander, maar we hadden de behoefte om het product beter te begrijpen. Tot dan kochten wij, net als het merendeel van de Belgische koffiebranders, onze koffie nog via handelaars, die je makelaars zou kunnen noemen.

In België hebben we ook het geluk dat we Antwerpen hebben, een belangrijke internationale zeehaven als het om koffie gaat. Sterker nog, je hoeft het land nooit uit te gaan om koffie te kopen. Toch ervaarden we veel variatie in kwaliteit en zeer beperkte informatie over de herkomst. Er was weinig inzicht in de teeltwijze, de achtergrond, de lokale situatie, de leefomstandigheden, de inkomens van de boeren enz. En die kennis ontbraken we in 2007 zelf nog steeds.

De eerste reizen die we maakten naar Brazilië en Nicaragua hebben ons geholpen om meer over het proces te weten te komen, kennis op te doen, enz. Zoals het geval is voor veel koffieprofessionals, was onze eerste confrontatie met het werk op een koffieplantage ook voor ons een les in nederigheid. We realiseerden ons hoeveel meer er bij het produceren van koffie kwam kijken dan wij als consumenten hadden ervaren. Tegelijkertijd zagen we de hele cyclus die een koffieboon doorloopt voordat deze in het kopje van de klant belandt.

Direct fair trade OR Coffee Roasters

De klassieke koffiehandel verloopt, afhankelijk van het land, via minstens enkele tussenpersonen en soms heel veel. Als gevolg hiervan verliest de handel transparantie en neemt elke makelaar een deel van de taart. De uiteindelijke prijs die de consument in dit geval betaalt, is niet altijd in verhouding tot de kwaliteit van de boon. Het is eerder afhankelijk van het aantal tussenpersonen dat winst maakt.

Daarnaast merkten we dat de kwaliteit van de groene, ongebrande, koffiebonen die we kregen sterk verschilde, zelfs binnen dezelfde regio en van dezelfde boer. Daarom zijn we geleidelijk aan gaan werken aan een direct model. Waarom zouden we dat doen? Voordat we de voordelen en onze motivatie om direct te kopen bespreken, moeten we ook de nadelen ervan noemen. Kortom: het kost veel geld, energie en tijd. Als je motivatie simpelweg meer winst is, moet je nooit aan direct trade beginnen. En toch is het de beste beslissing die we ooit hebben genomen.

De kennis die wij bij OR Coffee Roasters vandaag de dag hebben, is niet te vinden in boeken of op het internet. De kans daarop is net zo klein als dat je barista wordt door simpelweg een koffieboek te lezen.

Ethiek

Het bespreken van de ethische overwegingen die betrokken zijn bij de handel en consumptie van koffie. Het eerste belangrijke punt is een ethische kwestie. Als je wilt groeien van een eenmanszaak naar een volwaardig koffiebedrijf, is het belangrijk dat je onderneming in harmonie is met je persoonlijke waarden en normen. Koffiebonen worden niet zomaar in een fabriek gemaakt; ze worden verbouwd door gezinnen in plattelandsgebieden aan de andere kant van de wereld. Een van de voordelen is dus de directe band en relatie die je opbouwt met de koffieboeren. De prijs die je als koffiebrander betaalt, gaat volledig naar de koffieboer en dat is voor beide partijen een win-win situatie.

Kwaliteit

Begrijpen hoe de kwaliteit van koffie wordt beïnvloed door de handelspraktijken en inkoopmethoden. Als brander kun je uitblinken in je vak, maar toch ben je afhankelijk van de kwaliteit van de groene koffiebonen die je ontvangt. Sinds we zijn gaan reizen naar het land waar onze bonen worden verbouwd, de boeren hebben ontmoet en steeds meer vanaf de basis bij het proces zijn betrokken, hebben we gemerkt dat er op het gebied van kwaliteit nog veel ruimte is voor ontwikkeling. Voor de boeren is dit uiteraard pas interessant als zij de zekerheid hebben dat een koper bereid is te betalen voor kwaliteit. Daarom hebben we besloten om intensiever met boeren in gesprek te gaan en samen te werken om het proces te verbeteren, met als uiteindelijk doel een nog hogere kwaliteit te creëren en het kwaliteitsniveau consistent te houden.

Kennis

Het opdoen van kennis over de verschillende aspecten van de koffiehandel is van cruciaal belang voor zowel consumenten als professionals uit de industrie. Zoals we al hebben vermeld, heeft direct trade waarschijnlijk de grootste bijdrage aan onze kennis geleverd. Het heeft ons kennis opgeleverd over de teelt, verwerking, verschillende variëteiten enz. Het delen van die kennis met boeren in andere landen heeft ook nieuwe inzichten opgeleverd.

Er is een enorm verschil tussen de manier waarop Congolese boeren en bijvoorbeeld telers in Costa Rica werken, en niet alleen op het gebied van grondstoffen – maar ook op het gebied van kennis, bewustzijn en inzicht in het productieproces en over de invloed van bepaalde methoden op smaak. Voor deze boeren is het interessant om andere processen te leren kennen en deze te testen.

Reizende koffieprofessionals en koffiebranders hebben een grote bijdrage geleverd aan het verspreiden van kennis en het delen van ervaringen. Daarom vinden wij het ook belangrijk om onze barista’s mee te nemen naar de koffieplantages. Niet alleen omdat ze veel leren over de teelt, maar ook omdat koffieboeren veel van hen leren.

Lees meer over directe versus indirecte handel in onze blog: ' De nuances van directe versus indirecte handel begrijpen '.