Coffee Knowledge Base
How to: Tips & Tricks

26 February 2024

Hoe een op espresso gebaseerde drank bereiden?

Hoe een op espresso gebaseerde drank bereiden?

In deze blog laten we je zien hoe je verschillende koffiedranken op basis van espresso onder de knie kunt krijgen. Deze dranken worden bereid met een espressomachine en bevatten altijd een enkele of dubbele espresso als basis.

Ristretto

Een ristretto bevat tussen de 15 en 25 ml koffie en een bereidingstijd tussen de 25 en 30 seconden, waardoor een mooie, dikke, diepbruine crema op het oppervlak ontstaat.

How to prepare a ristretto

*Crema – Dit zijn de vetten en suikers die door hoge druk uit de koffie worden geperst.

Espresso

Een espresso bevat tussen de 25 en 30 ml koffie en een bereidingstijd tussen de 25 en 30 seconden, waardoor een mooie, dikke, diepbruine crema op het oppervlak ontstaat.

How to prepare an espresso

*Crema – Dit zijn de vetten en suikers die door hoge druk uit de koffie worden geperst.

Americano

Een americano is een espresso aangelend met heet water.

How to prepare an americano

Long black

Een long black is vergelijkbaar met de americano, maar de espresso loopt bovenop het hete water.

How to prepare a long black

Espresso Macchiato

Espresso macchiato betekent letterlijk een ‘espresso gemarkeerd met melk’. Dit is dus een espresso met een vleugje gestoomde melk (melkschuim).

How to prepare an espresso macchiato

Cortado

Een cortado is de Spaanse variant van de macchiato. Cortado duidt op een espresso met een beetje hete melk, maar geen melkschuim.

How to prepare a cortado

Cappuccino

Een cappuccino is een espresso met daarop gestoomde melk en afgewerkt met latte art. De totale inhoud van een kopje cappuccino ligt tussen de 15 en 18 cl. Een goede cappuccino heeft een schuimlaag van 1 cm.

How to prepare a cappuccino

Latte macchiato

Bij een latte macchiato schenk je de melk eerst in een glas. Als u geen glas gebruikt, heeft dit geen effect. Vervolgens wacht u net genoeg tijd totdat de melk is bezonken, waardoor de vloeibare melk en het schuim worden gescheiden. Vervolgens giet je voorzichtig een espresso bij de melk. De espresso zakt tussen de melk en het schuim en vormt de typische wit-bruin-witte laagjes.

How to prepare a latte macchiato

Flat white

Er zijn verschillende varianten van dit type. Meestal betekent dit een dubbele shot espresso met dunne gestoomde melk. Met andere woorden, je krijgt een hogere koffieconcentratie en een minder romige en gladde textuur.

How to prepare a flat white

* Soms wordt het gemaakt met een enkel shot.

Cold brew on tap of nitro cold brew

Hierbij wordt koude koffie uit een vat getrokken waaraan stikstof (nitro) is toegevoegd, zodat je bruisende koffie krijgt. Het lijkt alsof je bier met koffiesmaak drinkt en het ziet eruit als Guinness. Het heeft een bijzonder karakteristiek wisselend mondgevoel. De textuur wordt romiger en de koffie smaakt zoeter zonder toevoeging van suiker. 

How to prepare a cold brew on tap or nitro cold brew