Coffee Knowledge Base

15 February 2024

Elk koffieproducerend land heeft unieke kenmerken

Elk koffieproducerend land heeft unieke kenmerken

De koffieplant wordt verbouwd in meer dan zeventig landen rondom de evenaar. De koffieteeltgebieden liggen over het algemeen tussen de 25e noorderbreedtegraad en de 30e zuiderbreedtegraad van de evenaar. Deze strook wordt ook wel de 'koffiegordel' genoemd. Je zou kunnen zeggen dat koffie zich thuis voelt in het milde klimaat rond de evenaar. Een constante temperatuur, niet te veel zon en veel neerslag bepalen mee de groei. Net als wijn is koffie een echt natuurproduct waarbij de mens door terreinkennis een grote invloed kan hebben op de kwaliteit van wat ze produceren. De ligging van de plantage, de hoogte van de teelt, het weer en de menselijke zorgen hebben allemaal invloed op de smaak van de geoogste koffiebonen. 

Inhoudsopgave

Koffieproducerende landen

Koffieproducerende landen

Koffie wordt geproduceerd in verschillende landen over de hele wereld, met opmerkelijke regio's als Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Afrika en Azië.

Zuid-Amerika

Zuid-Amerika omvat de nummer 1 en nummer 3 koffieproducerende landen ter wereld, namelijk Brazilië en Colombia.

Brazilië produceert voornamelijk arabica , maar ook wat robusta; waarbij de laatste vooral gekweekt wordt voor binnenlands gebruik. Het land produceert alle soorten en kwaliteiten: van goedkope volumeproductie tot specialiteitenkoffie. Een goede arabica koffie uit dit land heeft een zachte, volle body met chocolade-, karamel- en nootachtige smaken. Deze koffiesoorten kunnen behoorlijk zoet zijn.

De plantages in Colombia liggen aan de voet van de Andes, waar een vochtig, warm klimaat heerst, met twee droge en twee natte seizoenen. Net als Brazilië produceert Colombia vooral koffie in bulk. Als je goed zoekt, zijn er uiteraard echte pareltjes te vinden. Colombiaanse koffiesoorten zijn over het algemeen goed uitgebalanceerd. De smaak kun je omschrijven als puur, mooi uitgebalanceerd en fruitig. Colombiaanse koffieproducenten gebruikten vroeger vrijwel uitsluitend de gewassen methode, maar ondertussen experimenteren tal van boeren er ook met nieuwe methoden.

Coffee producing countries South-America

Centraal-Amerika

Midden-Amerika kent een belangrijke koffiecultuur. Het staat bekend om zijn hoogwaardige Arabica-koffiebonen. Het klimaat en de hoogte van de regio dragen bij aan de unieke kenmerken van de koffie. Denk hier aan de volgende landen: Guatemala, Mexico, Costa Rica, El Salvador...

Guatemala heeft 300 microklimaten, waardoor classificatie van alle verschillende soorten koffie onmogelijk is. Ondanks de vele verschillen is er een opvallende overeenkomst: 98% van de Guatemalteekse koffie wordt in de schaduw van bomen verbouwd. Guatemala kan het label ‘A coffee lover’s Heaven’ met gemak waarmaken, het herbergt een enorme diversiteit aan koffie van zeer hoge kwaliteit.

Koffie uit Mexico wordt beschouwd als een zeer bruikbaar voor blends, omdat deze niet veel body en aciditeit heeft. Mexico richt zich vooral op eerlijke handel en biologische koffie. Specialty coffee is er dan ook niet zo makkelijk te vinden.

Costa Ricaanse koffiesoorten, vooral die van de grote plantages, hebben geen uitzonderlijk karakter, maar zijn daarom zeker niet slecht. Laten we het als middelmatig bestempelen. Maar als het om specielty coffee gaat, laat Costa Rica zich van zijn beste kant zien met een heel breed smakenpalet. Mooie balans en zoete fruitige smaken zijn kenmerkend voor deze koffies.

El Salvador heeft het hoogste moordcijfer in Centraal-Amerika, maar er is ook een mooie kant. Het is een land met prachtige natuur en een rijke koffiegeschiedenis. Koffie is diepgeworteld in de lokale cultuur. Families werken er generatie na generatie op hun plantages. Koffie uit El Salvador smaakt over het algemeen redelijk zoet, heeft een milde aciditeit en heeft doorgaans meer body.

Coffee producing countries Central-America

Afrika

Zonder twijfel vinden we onze persoonlijke favorieten in Afrika.

Ethiopië is als geboorteplaats van de arabica nog steeds een belangrijke producent van hoogwaardige kwaliteitskoffie. Pelgrims en koffiehandelaren verspreidden koffie uit Ethiopië over de hele wereld. Er wordt gezegd dat het woord 'koffie' waarschijnlijk afkomstig is uit de koffieregio Kaffa. Voor specialty coffee is Ethiopië een schatkamer vol diverse koffievariëteiten. De planten groeien in het hele land in het wild en bepaalde natuurlijke kruisingen zijn nog niet in kaart gebracht. Traditionele productiemethoden domineren nog steeds en de koffiebonen zijn over het algemeen fruitig. Ze kunnen eveneens een bloemig aroma hebben, maar dat verschilt sterk van regio tot regio.

Andere koffieproducerende landen in Afrika zijn onder andere Kenia, Rwanda, Burundi en Congo. Je kunt Rwanda zien als een rijzende ster als het om specialty coffee gaat! Het ‘land met de duizend heuvels’ kent veel variatie in hoogte en bodemsamenstelling, en die rijke variatie levert complexe koffies op. Rwanda is een waar genot voor een koffiebrander.

Coffee producing countries Africa

Azië

Azië speelt, met landen als Vietnam en Indonesië, een belangrijke rol in de mondiale koffieproductie. Elke regio binnen Azië draagt ​​zijn eigen smaken en kenmerken bij aan de koffiewereld. De koffieproducerende landen in Azië bieden een volle koffie met een lage aciditeit, zwaar, nootachtig en soms tabakachtig aroma.

Indonesië en India zijn twee grote koffieproducenten in de regio. De Indonesische archipel bestaat uit ruim 17.500 eilanden. De pluriformiteit van al die gebieden komt tot uiting in de diversiteit van de koffiesoorten die er geproduceerd worden. De bekendste koffiegebieden zijn Sumatra, Java, Bali, Flores, Irian Jaya en Sulawesi. Robusta neemt het grootste deel van de productie voor zijn rekening. Maar ook in Azië richten telers hun focus steeds meer op de productie van arabicakoffie. Ook hier verschilt de smaak van de arabicabonen afhankelijk van de manier waarop ze verwerkt zijn.

Vietnam is een minder voor de hand liggende grote speler onder de producerende landen en heeft de afgelopen jaren qua volume een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Tegenwoordig staat Vietnam op de tweede plaats in de ranglijst van koffieproducerende landen. Daar is echter nog heel weinig arabica verkrijgbaar en 95% van het geproduceerde volume bestaat uit robustabonen.

Coffee producing countries Asia