Coffee Knowledge Base

20 February 2024

Ontdek de wereld van melkalternatieven voor je cappuccino

Ontdek de wereld van melkalternatieven voor je cappuccino

In deze blog gaan we het hebben over melkalternatieven voor je cappuccino. Tot een aantal jaar geleden werden de meeste cappuccino’s gemaakt met koemelk. De afgelopen tijd zijn wij als consumenten ons steeds bewuster geworden van de duurzaamheid van ons consumptiegedrag en de invloed die onze dagelijkse voeding heeft op onze gezondheid. Het duurzaamheidsdebat is ons dagelijks leven binnengedrongen. We bespreken klimaatverandering, biodiversiteit, ecologie, voetafdruk, CO2-uitstoot, enz. en het geheel geeft ons aanleiding om na te denken over onze voedselketen.

Dit leidt ertoe dat velen van ons minder vlees eten, en als we dat doen, zijn we ons meer bewust van wat we eten. Maar er moet ook gekeken worden naar onze consumptie van koemelk. Sojamelk, een plantaardig alternatief, is een van de populaire oplossingen om de consumptie van koemelk terug te dringen. Soja behoort tot de familie van de peulvruchten, wat betekent dat de sojaboon in een peul rijpt. De peul wordt niet gegeten; het wordt verwijderd. Soja komen we veelvuldig tegen in ons leven, vaak zonder dat we het door hebben, en niet alleen in de vorm van sojamelk en sojasaus enz. Soja wordt immers veel gebruikt in veevoer, koekjes, dranken... Net zoals er vele soorten en variëteiten koffie zijn, zijn er ook duizenden variëteiten sojabonen met elk hun eigen toepassing.

Voordelen van soja

Laten we eerst eens nader kijken naar de voordelen die soja biedt, want die vraag zal ongetwijfeld vaak opkomen bij uw klanten. Duurzaamheid is een eerste. We zijn ons er allemaal van bewust dat het veranderen van ons consumptiegedrag de grote uitdaging van onze toekomst wordt. Mensen verbruiken meer natuurlijke hulpbronnen dan onze planeet kan herscheppen. Als alle wereldburgers dezelfde levensstijl zouden handhaven als wij Belgen, zou de mensheid 4,3 planeten nodig hebben om in haar behoeften te voorzien. Er moeten dus dingen veranderen.

Plantaardige voedingsproducten bieden een deel van de oplossing, omdat ze een veel lagere impact hebben op het milieu dan hun dierlijke tegenhangers. Bij de productie van sojamelk bijvoorbeeld, wordt tweemaal minder land en viermaal minder water verbruikt, en ook de CO2-uitstoot ligt 2,5 keer lager dan bij de productie van koemelk. Mensen die kiezen voor een plantaardig alternatief hebben naast sojamelk ook een scala aan andere mogelijkheden. De huidige markt biedt verschillende plantaardige varianten, zoals kokosmelk, amandelmelk of havermelk.

Ook in onze samenleving is overgewicht een steeds groter wordend probleem. Hiervoor biedt het overstappen op sojaproducten een gedeeltelijke oplossing. Hoewel sojamelk vetten bevat, zijn het vooral onverzadigde vetten, die een positief effect hebben op ons cholesterolgehalte. Tevens bevat het slechts een minimale hoeveelheid toegevoegde suiker. Ter vergelijking: Alpro sojadranken bevatten gemiddeld 30% minder suiker dan de meeste melkdranken met fruit- of chocoladesmaak. En sinds 2008 heeft Alpro het suikerverbruik voor zijn hele productassortiment met 12% verminderd.

Sojamelk stomen

Op zich verschilt het stomen van sojamelk niet zoveel van het stomen van koemelk. Maar sojamelk reageert eigenlijk veel sneller op de kleinste fout die je als barista maakt. Om een ​​goed resultaat te bereiken moet je stoomtechniek dus perfect zijn.

Er zijn een aantal punten waar je extra op moet letten bij het stomen van sojamelk. Dit komt omdat sojamelk geen lactose (de natuurlijke suiker in dierlijke melk) bevat en zich daardoor tijdens het stomen anders ontwikkelt dan koemelk. Je zult merken dat het heel gemakkelijk kan schiften als je het uiteindelijk in de espresso giet. Dit komt deels doordat sojamelk een ander soort eiwitten bevat. Het schiften is een reactie van de soja op de zuurgraad van de koffie. Dit betekent dat sommige koffies veel feller reageren op soja dan andere. 

Vooral koffies die zich vandaag binnen de categorie van specialty coffee bevinden, denk aan lichtgebrande Afrikaanse koffies, zullen sneller reageren dan een iets donkerder gebrande Indonesische boon. Gelukkig kun je met sojamelk nog steeds een goede cappuccino maken.

Tips & trucs

  • Gebruik een sojamelk die bedoeld is voor professioneel gebruik; deze variant is speciaal ontwikkeld om te gebruiken in koffie. Aan de sojamelk wordt appelextract toegevoegd, waardoor de aciditeit hoger wordt en het product minder snel reageert in je espresso.
  • Bewaar uw sojamelk in de koelkast.
  • Zorg ervoor dat uw melkkan fris is (spoel hem na gebruik altijd af met koud water om te voorkomen dat u met een warme kan begint).
  • Stoom eerder gestoomde sojamelk niet een tweede keer, net zoals je dat niet zou doen met koemelk.
  • Stoom de melk iets minder heet, omdat sojamelk nog sneller reageert op een te hoge temperatuur dan koemelk. Stop bij voorkeur bij 65 °C in plaats van 70 °C. U denkt misschien dat uw klanten dit lauw zullen vinden? Maar test het zelf. Drink een cappuccino met melk op 65 °C en je zult merken dat het een zeer aangename, warme en drinkbare temperatuur is.
  • Gebruik bij voorkeur een koffie met een lagere aciditeit .
  • Zet eerst je shot espresso en begin daarna met het stomen van je sojamelk, zodat de temperatuur van je espresso al wat gedaald is.
  • Zodra uw melk is gestoomd, moet u deze in uw melkkannetje ronddraaien door een soepele cirkelvormige beweging te maken. Zo ‘polijst’ je je melk en mengt het de verschillende lagen. Je melk krijgt een prachtige glans op het oppervlak. Stop pas met ronddraaien als u daadwerkelijk de melk in het kopje begint te gieten. Bij sojamelk is dit zelfs nog belangrijker dan bij koemelk, omdat deze gemakkelijker gaat ‘splitsen’ of scheiden.