Coffee Knowledge Base

15 February 2024

De natuurlijke pulp verwerkingsmethode voor koffiebonen

De natuurlijke pulp verwerkingsmethode voor koffiebonen

Bij het oogsten of plukken van koffiebessen moeten de bonen uit de bes worden verwijderd. Er zijn vier verschillende methoden om dit te doen, en elke methode kan variëren van land tot land en tussen regio’s. Er is de droge methode, de natte verwerkings- of gewassen methode, de halfdroge methode, die afhankelijk van het land ook de halfgewassen, tot pulp verwerkte natuurlijke methode of de honingmethode kan worden genoemd, en er is de vrij nieuwe anaerobe methode. Hier leggen we de natuurlijke verwerkingsmethode van pulp uit. 

Natuurlijke pulp verwerkingsmethode

De natuurlijke pulp, halfgewassen (of halfdroge) of honingmethode is een combinatie van de droge en de natte methoden. Een ontpulper (of ontslijmmachine) verwijdert de schil – dat wil zeggen de buitenste schil – van de koffiebes. Enkel het zoete zachte deel van het vruchtvlees rond de boon – en daarmee de lekkere smaken – blijft behouden, omdat de schil te veel bitterheid bevat. Vervolgens worden de bonen op terrassen of tafels gelegd om te drogen. Met dit proces kun je de zoetheid van het droge proces daadwerkelijk combineren met de homogene en frissere smaken van de gewassen methode.

Zoals in het begin vermeld zijn er 4 verschillende soorten koffieboon verwerkingsmethoden. Als je meer wilt weten over de andere 3 methoden, raden we je aan de volgende blogs te lezen:
- De droge verwerkingsmethode
- De gewassen verwerkingsmethode
- De anaërobe verwerkingsmethode voor koffiebonen