Recipes

31 May 2024

OR koffierecept: Burundi - Munkaze gewassen voor filter

OR koffierecept: Burundi - Munkaze gewassen voor filter

De Burundi - Munkaze gewassen voor filter is een filterkoffie die multifunctioneel is. Je kunt het gebruiken als koffie zetten met een filterkoffiemachine, met een specifieke filtermethode of als cold brew op een warme dag. Wij leggen je uit hoe je deze heerlijke filterkoffie kunt bereiden met een Toddy, maar ook als cold brew. Deze koffie kan ook met een Aeropress worden bereid als je geen Toddy hebt.

Wat je nodig hebt

  • Een Toddy
  • 100gr grof gemalen koffie
  • 2l gefilterd of flessenwater

Voor dit recept hebben we een lekkere cold brew gemaakt van deze Burundi met de Toddy. We gebruikten 100 gram grof gemalen koffie (textuur zoals grof zeezout) en nemen 2l gefilterd/flessenwater, dit kan op kamertemperatuur of koud zijn .

Het gebruiken van de Toddy

Als je de Toddy gebruikt, zorg er dan voor dat je de herbruikbare filter onderaan aan de binnenkant plaatst en dat je de rubberen stop aan de onderkant aan de buitenkant plaatst. Giet het water in de Toddy, voeg de gemalen koffie toe en roer voorzichtig om ervoor te zorgen dat alle koffie is opgenomen. Plaats het deksel op de Toddy en laat 12 uur trekken. Haal na 12 uur de rubberen stop eruit, maar zorg ervoor dat je er een pot onder zet. Wacht tot alle koffie gefilterd is.

Het serveren van de koffie

Schenk de koffie in een glas met of zonder ijsblokjes en maak je drankje af met een stukje citroen. 

Voor cold brew

Je kunt cold brew maken zonder Toddy. Doe het water en de koffie samen in een pot of fles, laat het 12 uur trekken en filter het na de infusietijd. Om het nog makkelijker te maken, doe je de gemalen koffie in een filterzak (zoals een theezakje) en laat je deze 12-24 uur in de juiste hoeveelheid water trekken. Na de infusietijd hoef je alleen maar het zakje eruit te halen en het is klaar om te serveren.

Geen Toddy? Geen probleem!

De Burundi Munkaze is ook heerlijk als deze gemaakt is met een Aeropress. Het geeft de koffie een mooie en aangename body en meer fruitigheid met een vleugje kruiden op het einde.