07 June 2024

OR koffierecept: Colombia - suikerriet - Specialty DECAF voor espresso

OR koffierecept: Colombia - suikerriet - Specialty DECAF voor espresso

Onze Colombia - Suikerriet - Specialty DECAF wordt gebrand bij OR Coffee voor espresso. Een heel lief en stoer kopje koffie, maar altijd op een ’easy going’ manier.

Het recept dat wij hier delen, is gebaseerd op ons klassieke recept voor een double shot espresso van 55gr. Deze dient als basis voor al je favoriete koffiesoorten op basis van espresso, zoals een americano, latte of cappuccino.

Wat heb je nodig?

  • Espresso machine
  • Weegschaal
  • Colombia - Suikerriet - Specialty DECAF voor espresso

Voor ons espressorecept hebben we een Lelit Elizabeth espressomachine gebruikt. Dit kleine apparaat past op elk aanrecht en kan heerlijke espressoshots maken. Elke espressomachine is anders, dus om het recept aan te passen aan jouw espressomachine, kun je uitgaan van dit recept en spelen met de parameters totdat je iets vindt dat je lekker vindt.

We hebben 20,0 gram gemalen koffie gebruikt voor een opbrengst van 55,0 gram gezette espresso. Wij geven de voorkeur aan onze espresso met een extractietijd van 26sec. Alles binnen een bereik van 26 - 29 seconden zou het goed moeten doen.

Stap 1

Begin met een schone en droge portafilter en spoel de espressogroepkop door voordat je je shot maakt, om er zeker van te zijn dat je geen bitters van je vorige espresso-shots hergebruikt.

Stap 2 

20,0 gr gemalen koffie voor een opbrengst van 55,0 gr

Bereid je espressopuck voor. Voordat je je espresso aanstampt, moet je ervoor zorgen dat de maling gelijkmatig verdeeld is, verwijder de klontjes en egaliseer het koffiedik voordat je het aantampt. Water zal altijd de weg van de minste weerstand volgen, een slechte voorbereiding van de puck zal resulteren in channeling en een onevenwichtige espresso.

Stap 3

Time je espressoshot. Het in de gaten houden van de zettijd is de gemakkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je de hele dag consistente shots maakt, zelfs in de drukste koffiebars.

Stap 4

Geroerd, niet geschud! Voordat je je espresso-shot proeft, vergeet niet om deze even met een lepel door te roeren. De koffie-extractie gebeurt bij verschillende smaken op een ongelijke manier, waardoor er een gelaagde shot in je kopje ontstaat. Een vers geroerde espresso smaakt complex en mooi uitgebalanceerd. Geniet ervan!