Recipes

11 June 2024

OR koffierecept: Congo Amka Mlimaji voor filter

OR koffierecept: Congo Amka Mlimaji voor filter

Wat heb je nodig:

  • Dosering: 25gr medium gemalen koffie op 390gr heet water
  • Temperatuur water: 94-96°C
  • Laat de gemalen koffie eerst 'bloomen' (of bloeien d.m.v. preinfusie) voor een optimale extractie. 65gr heet water gedurende 30sec
  • Totale zet- of extractietijd: 3:30min

Ontdek de rijke smaken van onze Congo Amka Mlimaji, speciaal geroosterd voor filter. Deze uitzonderlijke koffie, afkomstig van het gerenommeerde Amka Mlimaji wasstation, is een koffie waar we dol op zijn wanneer deze wordt bereid met een Kalita. De Kalita-methode verbetert het zijdezachte gevoel in de mond en levert elke keer een heerlijk kopje koffie op.

Vanaf de eerste slok proef je een hoge aciditeit die doet denken aan sappige kruisbessen. Terwijl de koffie afkoelt, evolueert het aroma en proef je tonen van tropisch fruit zoals ananas en mango. De natuurlijke zoetheid van deze vruchten, gecombineerd met een subtiele hint van honing, zorgt voor een zoet en complex smaakprofiel. Perfect voor wie van een smaakvol kopje koffie houdt.

Ga met ons mee terwijl we je door de stappen leiden om deze Congo Amka Mlimaji filterkoffie te bereiden met behulp van een Kalita, en geniet van de reis van boon tot kopje.

Recept

Dit Kalita-recept is voor een grote kop koffie van 330 ml of twee kleinere kopjes om te delen. Wat je nodig hebt:

  • Dosering: 25 gram medium gemalen koffie op 390 gram heet water
  • Temperatuur water: 94-96°C
  • We gaan eerst onze gemalen koffie laten ‘bloeien’ (pre-infuseren), om er zeker van te zijn dat de extractie optimaal gebeurd met 65 gram heet water gedurende 30 seconden
  • Totale zet- of extractietijd: 3:30 min

Stap 1

Plaats een papieren filter in de Kalita, spoel deze filter door met heet water en giet dit water weg. Zo zorg je ervoor dat de Kalita warm is en de filter van papiersmaak wordt gespoeld.

Stap 2 

Giet de gemalen koffie in de Kalita met filter en schud om het koffiedik te egaliseren.Tip: wanneer je begint met het gieten van het water begin dan in het midden, werk je weg naar buiten en keer dan terug naar het midden. Zo is alle koffie verzadigd en krijg je een uitgebalanceerd kopje koffie.

Stap 3

Pulsgiet (giet verschillende hoeveelheden water meerdere keren) door 65 gram water toe te voegen in 15 sec, gevolgd door een wachtperiode van 15 seconden en herhaal dit nog 5 keer.

Stap 4

Totale zettijd van 3:30. Genieten!

Alternatieve zetmethoden

Heb je geen Kalita, of wil je eens een andere zetmethode proberen, dan raden wij je het volgende aan: Aeropress, Clever dripper of Hario switch. Al deze methoden geven je koffie een zijdezacht mondgevoel en de natuurlijke zoetheid in de koffie wordt benadrukt. Een V60 of een Chemex zijn ook een optie. Met deze twee methoden zullen de thee-achtige en bloemige tonen meer uitgesproken zijn.

Congo Amka Mlimaji for filter