Reviews

06 May 2024

Een uitgebreide review van de voortreffelijke La Marzocco GB5 S: de kunst van het fijne koffiezetten beheersen

Een uitgebreide review van de voortreffelijke La Marzocco GB5 S: de kunst van het fijne koffiezetten beheersen

Stap in de wereld van het heerlijke koffiezetten met de La Marzocco GB5 S, een machine die het spel in coffeeshops over de hele wereld heeft veranderd. Dit gemoderniseerde model, vakkundig doordrenkt met Luminaire-elektronica en een opvallend vleugje rood, heeft de lat hoger gelegd met haar opnieuw ontworpen kenmerken en hoogwaardige materialen - een bewijs van de legendarische ontwerper Piero Bambi. Naarmate we dieper in deze recensie duiken, zul je leren hoe de unieke kenmerken van dit apparaat, zoals de dubbele PID's, robijnrode stroombegrenzers en gepatenteerde La Marzocco-elektronica, in harmonie samenwerken om een ​​consistente espresso te leveren die een gedenkwaardige indruk zal achterlaten op je koffie. je smaakpapillen.

De belangrijkste kenmerken van de La Marzocco GB5 S

Laten we eens kijken naar de belangrijkste kenmerken van dit koffiewonder, die de GB5 S tot een uitzonderlijke koffiezetmachine maken. Van het innovatieve ontwerp tot de precisietechniek: elk aspect van deze machine draagt ​​bij aan een geweldige espresso-ervaring.

Grootte, ontwerp en iconische accenten
De GB5 S combineert tijdloze elegantie naadloos met moderne esthetiek. De opnieuw ontworpen frontpanelen en iconische rode lelies zijn een eerbetoon aan het rijke Florentijnse erfgoed van La Marzocco en transformeren het van een gewone espressomachine in een symbool van voortreffelijk vakmanschap. Opvallende rode accenten sieren de knoppen en branding en voegen een vleugje verfijning toe aan het ontwerp. Bovendien zorgt de toevoeging van dimbare baristalampen voor een aanpasbare sfeer, zodat je je kunt blijven concentreren op het perfectioneren van elke extractie en presentatie.

Precisie met verzadigde groepen
Uitgerust met verzadigde groepen garandeert de GB5 S thermische stabiliteit en nauwkeurige temperatuurregeling bij elke espresso-shot. Dit zorgt voor een consistente extractie, waardoor je espresso shots kunt maken die rijk en aromatisch zijn, en boordevol smaak zitten. Verkrijgbaar in meerdere configuraties, je kan kiezen tussen 2, 3 of 4 groepen, waardoor de machine wordt afgestemd op jouw specifieke behoeften en volumevereisten.

Dual PID
De afzonderlijke PID-temperatuurregelaars (Proportional-Integral-Derivative) stellen barista's in staat de water- en stoomtemperatuur afzonderlijk aan te passen, wat ultieme controle over het zetproces biedt en resulteert in een uitstekend uitgebalanceerde espresso.

Dubbele boiler
Ervaar optimale temperatuurstabiliteit met dubbele boilers, waardoor naadloos gelijktijdig bereiden en stomen mogelijk is. Verminder het energieverbruik met geïsoleerde boilers en draag tegelijkertijd bij aan de temperatuurstabiliteit. De innovatieve Piero-groepskappen (ontworpen door Piero Bambi) en verzadigde groepen zorgen voor een onovertroffen thermische stabiliteit voor consistente opnamen.

De boiler voor de koffiegroepkoppen is één exemplaar. Als je voor elke groepshoofd onafhankelijke boilers wilt hebben, raden wij je aan om eens naar de La Marzocco GB5 X te kijken. Deze heeft veel dezelfde kenmerken als de GB5 S, maar sommige zijn geüpgraded.

Optioneel Pro Touch-stoompijpje
De machine wordt geleverd met een normaal stoompijpje dat perfect goed, fluweelachtig melkschuim maakt, maar je moet oppassen dat je je handen niet verbrandt door deze aan te raken tijdens het stomen van melk, of nadien.

Gelukkig heeft de GB5 S ook de optie van het Pro Touch-stoompijpje of een vacuümgeïsoleerde, dubbelwandige stoompijp. Dit staafje houdt de warmte binnen, wat essentieel is voor een soepele werking en melktextuur. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over brandwonden, want het dubbelwandige ontwerp zorgt alleen voor een warme aanraking van de handen van de barista.

luminaire elektronica
De modernisering heeft elk aspect van de GB5 S beïnvloed. De elektronica van de armatuur biedt een geavanceerd touchpad, waardoor nauwkeurige controle over de bereidingsparameters mogelijk is. Dit kenmerk is een voorbeeld van de zorgvuldige samensmelting van traditie en innovatie op het gebied van koffiezetten.

Piero-groepsdoppen en robijnrode stroombegrenzers
Piero Group Caps en Ruby Flow Restrictors werken samen om temperatuurstabiliteit te garanderen. De consistente temperatuur voorkomt schommelingen tijdens het zetten, zodat je niets anders krijgt dan de beste espresso. Deze onderscheidende kenmerken zorgen voor een consistente, aangename smaak, slok na slok.

Dimbare baristalampen
De baristalampen in GB5 S zijn dimbaar, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de sfeer of voorkeur van de gebruiker. Nu zal de verlichting van je werkplek nooit meer in de weg staan ​​bij het maken van de perfecte espresso.

Watersensor
La Marzocco heeft de allereerste watersensor ooit in deze machine geïntegreerd. Deze functie zorgt voor de perfecte balans tussen water en gemalen koffie bij elke opname. Zo is een perfecte espresso altijd binnen handbereik. Dit wordt gedaan door de geleidbaarheid en hardheid van het water te meten wanneer het de machine binnenkomt. Hierdoor kun je de waterkwaliteit controleren en de filtratieprestaties verifiëren. Geen extra testtools nodig!

Duurzaamheid en lange levensduur
Bekend om zijn robuustheid en duurzaamheid is een GB5 S een waardevolle investering. Met de juiste zorg is het bekend dat deze machine heel lang soepel blijft werken en consistent espresso's van barista-kwaliteit levert.

Controle over de boilertemperatuur en het zetvolume
Een espresso die tot in de perfectie is bereid, heeft nauwkeurige controle nodig. Dat is precies wat de GB5 S biedt: je krijgt controle over de boilertemperatuur, het zetvolume, de heetwaterdosering en automatische reinigingscycli. Nu is het personaliseren van je espresso net zo eenvoudig als een druk op de knop.

EE, AV of ABR
De GB5 S wordt geleverd in een semi-automatische (EE) versie, automatisch-volumetrische (AV) versie en een auto brew-ratio (ABR) versie. 

De EE-functie verwijst naar de mogelijkheid om in semi-automatische modus te werken. In deze stand heeft de barista handmatige controle over de duur van de espressoshot.

Met de AV-functie kunnen barista's de hoeveelheid tijd of het volume dat een espresso-shot ontvangt, programmeren. De machine geeft automatisch de gewenste hoeveelheid koffie af.

De Auto-Volumetric met weegschaal (ABR) maakt gebruik van de gepatenteerde Auto Brew Ratio-technologie van La Marzocco en een weegschaal die in de lekbak is ingebouwd. Met deze functie kunnen barista's elke espresso zetten op basis van massa, volume of zetverhouding (bijvoorbeeld een verhouding van 1:2 met 19 g koffie erin en 38 g vloeibare espresso eruit).

Voor- en nadelen

Voordelen van La Marzocco GB5 S: 

 • De opname van verzadigde groepen verbetert de temperatuurstabilisatie, waardoor de espressomachine tijdens het hele zetproces een gelijkmatige temperatuur kan behouden. Deze functie elimineert onverwachte schommelingen die de smaak van je espresso zouden kunnen bederven.
 • Dankzij de verbeterde temperatuurconsistentie beschikt de gezette koffie over een uniforme kwaliteit en smaak. Dit zorgt ervoor dat elke slok van elke bereiding een betrouwbare en heerlijke koffie-ervaring oplevert.

nadelen van La Marzocco GB5 S: 

 • Hoewel de opname van verzadigde groepen het zetproces grotendeels ten goede komt, draagt ​​het wel bij aan een complexer machineontwerp. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot hogere onderhoudsbehoeften en technische problemen voor gebruikers die niet bekend zijn met geavanceerde espressomachines.
 • Meer functies komen vaak met een hoger prijskaartje. Daarom kan het complexe ontwerp van La Marzocco GB5 S hem minder betaalbaar maken voor kleinschalige coffeeshops.

  Het verschil tussen La Marzocco GB5 S en La Marzocco GB5 X

  De La Marzocco GB5 S en GB5 X delen misschien een gemeenschappelijke lijn, maar ze hebben ook onderscheidende kenmerken. Hun karakter raakt elk detail aan, van functionaliteit tot esthetische aantrekkingskracht. Dus wat onderscheidt hen? Laten we eens kijken.

  Het belangrijkste verschil ligt in het ontwerp . De GB5 S heeft een eleganter ontwerp en heeft een slanke behuizing met rode accenten die onnavolgbaar modern is. Integendeel, de GB5 X heeft een meer retro uitstraling, met metaaltinten en een minimalistische esthetiek.

  Als het om technische aspecten gaat, worden de verschillen genuanceerder. De GB5 S beschikt over Luminaire-elektronica, een verbeterd systeem dat uitgebreide bediening en eenvoudiger beheer door de barista biedt. De GB5 X bevat echter de standaard La Marzocco-elektronica. Hoewel het nog steeds robuust en betrouwbaar is, biedt het misschien niet dezelfde mate van geavanceerde controle als de GB5 S.

  Een ander exclusief kenmerk van de GB5 S is de introductie van de watersensor. Deze innovatieve toevoeging zorgt keer op keer voor de grootst mogelijke precisie en consistentie bij de bereidingen. De GB5 X is daarentegen niet uitgerust met dezelfde watersensortechnologie.

  Ja, de La Marzocco GB5 S beschikt over verzadigde groepen. Dit belangrijke kenmerk draagt ​​aanzienlijk bij aan de voortreffelijke temperatuurstabiliserende eigenschappen van de machine, waardoor wordt verzekerd dat elk shot espresso een consistente kwaliteit en een prikkelend smaakprofiel vertoont, geliefd bij koffiekenners.

  De boiler voor de koffiegroepkoppen is echter één exemplaar. Als je voor elke groepshoofd een aparte boiler wilt hebben, dan is de La Marzocco GB5 X misschien wat je zoekt.

  In wezen houden zowel de GB5 S als de GB5 X de erfenis van La Marzocco hoog, maar ze doen dit met verschillende mate van verfijning en complexiteit. Hoe dan ook, beide garanderen een uitzonderlijke koffie-ervaring en zijn een voortreffelijke uitdrukking van La Marzocco’s voortdurende streven naar perfectie bij het zetten van koffie.

  Onderhoud en levensduur

  Onderhoud en levensduur: dat is waar de GB5 S echt in uitblinkt. De unieke combinatie van superieur Europees design en geavanceerde La Marzocco-elektronica zorgt ervoor dat deze espressomachine jarenlang robuuste prestaties levert. Deze robuuste machine is sterk bestand tegen veelvuldig gebruik en houdt je liefde voor consistente espresso van hoge kwaliteit bij.

  Het ontwerp van de machine maakt eenvoudig onderhoud mogelijk. Automatische reinigingscycli zorgen ervoor dat de machine met minimale inspanning van je kant in topconditie blijft. Bovendien zorgt de stabiliteit bij hoge temperaturen, in combinatie met verzadigde groepen, dubbele PID's en robijnrode stroombegrenzers, ervoor dat de machine tijdens het zetproces geen onnodige belasting ondervindt. Deze ontwerpoverwegingen zorgen voor een langere levensduur, waardoor de machine zelfs na jaren van regelmatig gebruik optimale prestaties kan blijven leveren.

  Met de GB5 S investeer je niet alleen in een espressomachine. Je investeert in een belofte van duurzame kwaliteit. Of je nu een professionele barista of een koffieliefhebber bent, je kunt er zeker van zijn dat de La Marzocco GB5 S een aankoop is die de tand des tijds zal doorstaan ​​en dag na dag, jaar na jaar heerlijke koffie-ervaringen zal bieden.

  1. Dagelijkse schoonmaak:

   • Veeg de buitenkant van de machine af met een vochtige doek om eventuele gemorste vloeistoffen of resten te verwijderen.
   • Spoel de groepskoppen door met water om eventueel koffiedik of olie te verwijderen.
   • Maak het stoompijpje schoon met een vochtige doek en laat stoom ontsnappen om eventuele melkresten te verwijderen.

  2. Wekelijks onderhoud:

   • Verwijder de portafilters, schermen en manden en maak ze schoon met een borstel en afwasmiddel.
   • Spoel de machine terug met een reinigingsoplossing om eventuele afzettingen in de groepskoppen en kleppen te verwijderen.
   • Controleer en reinig het waterreservoir en vul het indien nodig bij.

  3. Maandelijks onderhoud:

   • Ontkalk de machine om de opbouw van mineralen in de ketels en het leidingsysteem te verwijderen.
   • Inspecteer en vervang eventuele versleten pakkingen, afdichtingen of O-ringen om lekken te voorkomen en een goede afdichting te garanderen.
   • Smeer bewegende delen zoals scharnieren en hendels om roest en corrosie te voorkomen.

  4. Professioneel onderhoud:

   • Plan regelmatige onderhoudscontroles met een gecertificeerde technicus om de interne componenten te inspecteren en eventuele problemen op te lossen.
   • Houd gegevens bij van onderhoud en service voor referentie- en garantiedoeleinden.

  Met deze inzichtelijke reinigingstechnieken kun je jouw La Marzocco GB5 S moeiteloos in de beste staat houden, zodat de prestaties consistent en compromisloos blijven. Zo heeft je machine een langere levensduur!

  Wat wij bij OR Coffee Roasters vinden van de GB5 S

  Hier bij OR Coffee Roasters zijn we absoluut blij met de prestaties van de La Marzocco GB5 S. Het is niet zomaar een espressomachine, maar een cruciaal onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden die het tempo bepalen voor het leveren van heerlijke, goed gemaakte koffie aan klanten.

  Het gemoderniseerde ontwerp met die opvallende rode accenten voegt een vleugje elegantie en verfijning toe aan je koffiebar, waardoor de GB5 S niet alleen een hulpmiddel is, maar ook een esthetisch middelpunt. We zijn dol op de elektronicafunctionaliteit van de armatuur, die het bedienen van de machine tot een echt bevredigende ervaring maakt. Naast de watersensor tilt deze de aandacht voor detail naar een nog hoger niveau, zodat je de volledige controle over het zetproces behoudt.

  Maar waar de GB5 S voor ons echt uitblinkt, is zijn onberispelijke bereidingsconsistentie. Dankzij geavanceerde functies zoals de verzadigde groepen, dubbele PID's en robijnrode stroombegrenzers, heeft elke opname die we maken de perfecte balans tussen smaken, warmte en textuur. De GB5 S zorgt ervoor dat elke klant keer op keer dezelfde ongelooflijke koffie-ervaring heeft.

  De kers op de taart? Het onderhoudsgemak en de interne reparaties maken deze machine echt tot de droom van elke koffiebrander. Met de zekerheid van voortdurende steun van La Marzocco kun je erop vertrouwen dat je de GB5 S in topconditie houdt, de levensduur ervan verlengt en je investering beschermt.

  Voor ons bij OR Coffee Roasters is de conclusie dus duidelijk. De La Marzocco GB5 S is een bondgenoot van onschatbare waarde in de zoektocht naar uitmuntende koffie, en we raden haar van harte aan aan elke serieuze koffieliefhebber en professionele barista.

   Laatste gedachten over de GB5 S

   Heel eenvoudig: de La Marzocco GB5 S brengt het verhaal van koffiezetten naar een adembenemend nieuw hoofdstuk. De precisie, verfijning en veelzijdigheid die het op tafel brengt, zorgt ervoor dat je niet alleen een kopje koffie maakt, maar een werkelijk betoverende ervaring. Naarmate je je dieper verdiept in de kunst van het koffiezetten, wordt deze machine minder een hulpmiddel en meer een kameraad, altijd klaar om je innovatieve espressoconcepten in een verrukkelijke realiteit te brengen.

   De reis van koffie van boon tot kopje is complex en rijk genuanceerd, en de GB5 S respecteert elke stap van deze reis. Het haalt op getrouwe wijze de perfecte symfonie van smaken uit elke koffiesoort, verbetert hun individuele kwaliteiten en verweeft ze naadloos samen tot een goed afgerond, harmonieus geheel. Deze buitengewone machine onderscheidt zich absoluut als je perfecte partner.

   Kortom, de La Marzocco GB5 S is meer dan een machine. Het is een uitnodiging om je koffieroutine naar een hoger niveau te tillen, je te verdiepen in de oorspronkelijke essentie van elke koffieboon, al je zintuigen bij het koffiezetproces te betrekken en bovenal je eigen concept van wat een perfecte kop koffie zou moeten smaken, te ontdekken en opnieuw te definiëren.