Reviews

06 May 2024

La Marzocco GB5 X: espresso bereiden opnieuw definiëren met innovatie en stijl, een review

La Marzocco GB5 X: espresso bereiden opnieuw definiëren met innovatie en stijl, een review

Stap in de wereld van het heerlijke koffiezetten met de La Marzocco GB5 X, een machine die het spel in coffeeshops over de hele wereld heeft veranderd. Dit gemoderniseerde model, vakkundig doordrenkt met Luminaire-elektronica en een opvallend vleugje wit, heeft de lat hoger gelegd met zijn opnieuw ontworpen kenmerken en hoogwaardige materialen - een bewijs van de legendarische ontwerper Piero Bambi. Naarmate we dieper ingaan op deze recensie, zul je leren hoe de unieke kenmerken van dit apparaat, zoals de dubbele PID's, robijnrode stroombegrenzers en gepatenteerde La Marzocco-elektronica, in harmonie samenwerken om een ​​consistente espresso te leveren die een onvergetelijke indruk zal achterlaten op je smaakpapillen.

De belangrijkste kenmerken van de La Marzocco GB5 X

Verbeter de prestaties van je koffiebar met de La Marzocco GB5 X, een machine van de tweede generatie die klassiek Europees design naadloos combineert met geavanceerde functionaliteit. Vernieuwde beelden, een watersensor voor kwaliteitsbewaking en luminaire elektronica brengen deze iconische espressomachine naar het moderne tijdperk.

Grootte en ontwerp
De GB5 X combineert tijdloze elegantie met eigentijdse esthetiek. Het onderscheidt zich door zijn witte details, waaronder lelies, logo en knopen, en biedt een frisse kijk op de iconische designtaal van La Marzocco. Bovendien is de machine voorzien van dimbare barista-verlichting, waardoor een aanpasbare sfeer ontstaat waarin barista's zich kunnen concentreren op het extractieproces en de kwaliteit van de beker.

Verzadigde groepen
Uitgerust met verzadigde groepen zorgt de GB5 X voor thermische stabiliteit en nauwkeurige temperatuurregeling voor elke espresso-shot, waardoor een consistente extractie wordt gegarandeerd. Deze machine is verkrijgbaar in configuraties met 2, 3 of 4 groepen en biedt een solide basis voor het leveren van rijke, aromatische en smaakvolle shots.

Afzonderlijke ketels met verzadigde groepen
De GB5 X beschikt over afzonderlijke ketels met verzadigde groepen, waarbij elke groepskop zijn eigen ketel heeft. Deze opstelling verbetert de temperatuurstabiliteit en precisie tijdens de espresso-extractie door het verwarmingssysteem voor elke groep te isoleren. Het minimaliseert temperatuurschommelingen, zorgt voor consistente zetomstandigheden bij meerdere espresso-shots en maakt snellere hersteltijden tussen shots mogelijk.

bereidingssysteem
Met geavanceerde pre-infusie, een robijnrode stroombegrenzer en een prestatiegericht stoompijpje zorgt de GB5 X voor een superieure espresso-extractie. Armatuurelektronica zorgt voor nauwkeurige bediening en draagt ​​bij aan een uitzonderlijke bereidingservaring. De eenvoudig te herbouwen stoomklep zorgt voor probleemloos onderhoud direct vanaf de voorkant van de machine.

PID-regelaar
Geniet van dubbele PID-regeling met de GB5 X, waardoor barista's zowel de koffie- als de boiler temperatuur kunnen afstemmen voor optimale zetomstandigheden en smaakextractie. De machine beschikt ook over 24V-elektronica voor verbeterde betrouwbaarheid en diagnostiek.

Roterende pomp
Uitgerust met een krachtige rotatiepomp, zorgt de GB5 X voor een stille werking, een lange levensduur en een consistente druk. Deze professionele pomp voldoet aan de normen van La Marzocco voor betrouwbaarheid en prestaties. De machine maakt ook eenvoudige firmware-updates mogelijk via de USB-poort.

Watersensor
De GB5 X is de eerste serie La Marzocco-machines die zijn uitgerust met een watersensor, die de geleidbaarheid en hardheid van water meet zodra het de machine binnenkomt. Met deze functie kunnen barista's de waterkwaliteit monitoren en de filtratieprestaties verifiëren zonder dat er extra testtools nodig zijn.

Pro Touch stoompijpen
De machine is voorzien van dubbelwandige, vacuümdichte stoompijpen, die de juiste temperatuur en kracht leveren en toch koel aanvoelen. Creëer met precisie fluweelzacht microschuim voor lattes en cappuccino's, dankzij de krachtige en koel aanvoelende Pro Touch-stoompijpen.

AV of ABR
De GB5 X wordt geleverd in versies met automatische volumetrische (AV) en automatische brouwverhouding (ABR). Met de AV-functie kunnen barista's de hoeveelheid tijd of het volume dat een espresso-shot krijgt programmeren, terwijl de ABR-versie gebruik maakt van La Marzocco's gepatenteerde Auto Brew Ratio-technologie en ingebouwde weegschalen voor nauwkeurig zetten op basis van massa, volume of zetverhouding.

Met zijn mix van klassiek design en moderne kenmerken zet de La Marzocco GB5 X een nieuwe standaard voor espressomachines en levert hij professionele prestaties en veelzijdigheid aan coffeeshops over de hele wereld.

App-integratie
Blijf verbonden met de La Marzocco Pro-app, die controle biedt over de dagelijkse functies. Pas de doseringen en de temperatuur van de koffieboiler aan en krijg toegang tot gebruiksstatistieken voor meer maatwerk en efficiëntie.

Voor- en nadelen

Voordelen van La Marzocco GB5 

 • Verzadigde groepsboilers: De afzonderlijke verzadigde groepsboilers zorgen voor nauwkeurige temperatuurregeling, wat resulteert in consistente extractie en superieure espressokwaliteit.

 • Modern ontwerp: De GB5 X heeft een verfijnd ontwerp met witte details, dimbare barista-verlichting en een slanke roestvrijstalen behuizing, waardoor hij een stijlvolle toevoeging is aan elke koffiebar.

 • Geavanceerde zettechnologie: met functies zoals geavanceerde pre-infusie, een robijnrode stroombegrenzer en een prestatiegericht stoompijpje, biedt de GB5 X nauwkeurige controle over het zetproces, waardoor barista's elke keer perfecte espressoshots kunnen maken.

 • Dubbele PID-controller: Met de dubbele PID-controller kunnen barista's zowel de koffie- als de stoomketeltemperatuur nauwkeurig afstellen, waardoor optimale zetomstandigheden en smaakextractie voor verschillende koffieprofielen worden gegarandeerd.

 • Watersensor: Dankzij de toevoeging van een watersensor kunnen barista's de waterkwaliteit monitoren en de filtratieprestaties verifiëren zonder dat er extra testtools nodig zijn, waardoor een consistente espresso van hoge kwaliteit wordt gegarandeerd.

 • Veelzijdigheid: de GB5 X is verkrijgbaar in configuraties met 2, 3 of 4 groepen en biedt flexibiliteit om te voldoen aan de behoeften van verschillende coffeeshops, van kleine cafés tot grote etablissementen .

 • Auto-volumetrische en ABR-opties: de GB5 X is verkrijgbaar in zowel Automatic-Volumetric (AV) als auto brew-ratio (ABR) versies, die tegemoetkomen aan de voorkeuren en workflowvereisten van barista's.

Nadelen van La Marzocco GB5 X: 

 • Hoewel de opname van verzadigde groepen het zetproces grotendeels ten goede komt, draagt ​​het wel bij aan een complexer machineontwerp. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot hogere onderhoudsbehoeften en technische problemen voor gebruikers die niet bekend zijn met geavanceerde espressomachines.

 • Aan meer functies hangt vaak een hoger prijskaartje. Daarom kan het complexe ontwerp van La Marzocco GB5 X hem minder betaalbaar maken voor kleinschalige coffeeshops.

  Het verschil tussen La Marzocco GB5 S en La Marzocco GB5 X

  Hoewel de La Marzocco GB5 S en GB5 X een gemeenschappelijke lijn delen, bieden ze elk unieke kenmerken die tegemoetkomen aan verschillende voorkeuren en behoeften. Laten we ons verdiepen in wat hen onderscheidt.

  Qua design straalt de GB5 S elegantie uit met zijn strakke behuizing en levendige rode accenten, die een moderne esthetiek belichamen. Aan de andere kant heeft de GB5 X een meer retro uitstraling met metaaltinten en een minimalistisch ontwerp, aantrekkelijk voor mensen met een voorliefde voor klassieke esthetiek.

  Wat de technische aspecten betreft, beschikt de GB5 S over armatuurelektronica, die uitgebreide bediening en gestroomlijnd beheer voor barista's biedt. Ondertussen bevat de GB5 X de betrouwbare standaard La Marzocco-elektronica, waardoor robuuste prestaties worden gegarandeerd zonder hetzelfde niveau van geavanceerde bediening als de GB5 S.

  Een exclusief kenmerk van de GB5 S is de innovatieve watersensor, die zorgt voor precisie en consistentie bij het zetten. Hoewel de GB5 X deze specifieke technologie mist, levert hij nog steeds een uitzonderlijke espressokwaliteit.

  Beide machines zijn voorzien van verzadigde groepen, wat bijdraagt ​​aan een onberispelijke temperatuurstabiliteit en consistente espresso-extractie. De GB5 X biedt echter de mogelijkheid voor onafhankelijke boilers voor elke groepskop, waardoor nog meer controle over de zetparameters ontstaat.

  Of u nu de voorkeur geeft aan de verfijning van de GB5 S of aan de fijne kneepjes van de GB5 X, beide machines beloven een uitzonderlijke koffie-ervaring. Ze vertegenwoordigen de toewijding van La Marzocco aan uitmuntendheid in het zetten van koffie en komen tegemoet aan de uiteenlopende voorkeuren van koffieliefhebbers over de hele wereld.

  La Marzocco GB5

  La Marzocco GB5 S:

  Onderhoud en levensduur

  Onderhoud en levensduur: dat is waar de GB5 X echt in uitblinkt. De unieke combinatie van superieur Europees design en geavanceerde La Marzocco-elektronica zorgt ervoor dat deze espressomachine jarenlang robuuste prestaties levert. Deze robuuste machine is sterk bestand tegen veelvuldig gebruik en houdt je liefde voor consistente espresso van hoge kwaliteit bij.

  Het ontwerp van de machine maakt eenvoudig onderhoud mogelijk. Automatische reinigingscycli zorgen ervoor dat de machine met minimale inspanning van jouw kant in topconditie blijft. Bovendien zorgt de stabiliteit bij hoge temperaturen, in combinatie met verzadigde groepen, dubbele PID's en robijnrode stroombegrenzers, ervoor dat de machine tijdens het zetproces geen onnodige belasting ondervindt. Deze ontwerpoverwegingen zorgen voor een langere levensduur, waardoor de machine zelfs na jaren van regelmatig gebruik optimale prestaties kan blijven leveren.

  Met de GB5 X investeer je niet alleen in een espressomachine. Je investeert in een belofte van duurzame kwaliteit. Of je nu een professionele barista of een koffieliefhebber bent, je kan er zeker van zijn dat de La Marzocco GB5 X een aankoop is die de tand des tijds zal doorstaan ​​en dag na dag, jaar na jaar heerlijke koffie-ervaringen zal bieden.

  1. Dagelijkse schoonmaak:

   • Veeg de buitenkant van de machine af met een vochtige doek om eventuele gemorste vloeistoffen of resten te verwijderen.
   • Spoel de groepskoppen door met water om eventueel koffiedik of olie te verwijderen.
   • Maak het stoompijpje schoon met een vochtige doek en laat stoom ontsnappen om eventuele melkresten te verwijderen.

  2. Wekelijks onderhoud:

   • Verwijder de portafilters, schermen en manden en maak ze schoon met een borstel en afwasmiddel.
   • Spoel de machine terug (backflush) met een reinigingsoplossing om eventuele afzettingen in de groepskoppen en kleppen te verwijderen.
   • Controleer en reinig het waterreservoir en vul het indien nodig bij.

  3. Maandelijks onderhoud:

   • Ontkalk de machine om de opbouw van mineralen in de ketels en het leidingsysteem te verwijderen.
   • Inspecteer en vervang eventuele versleten pakkingen, afdichtingen of O-ringen om lekken te voorkomen en een goede afdichting te garanderen.
   • Smeer bewegende delen zoals scharnieren en hendels om roest en corrosie te voorkomen.

  4. Professioneel onderhoud:

   • Plan regelmatige onderhoudscontroles met een gecertificeerde technicus om de interne componenten te inspecteren en eventuele problemen op te lossen.
   • Houd gegevens bij van onderhoud en service voor referentie- en garantiedoeleinden.

  Met deze inzichtelijke reinigingstechnieken kunt u uw La Marzocco GB5 X moeiteloos in de beste staat houden, zodat de prestaties consistent en compromisloos blijven. Zo heeft jouw machine een langere levensduur!

  Wat wij bij OR Coffee Roasters vinden van de GB5 X

  Bij OR Coffee Roasters zijn we absoluut enthousiast over de prestaties van de La Marzocco GB5 X. Het is niet zomaar een espressomachine; het is een essentieel onderdeel van dagelijkse activiteiten en zet de norm voor het leveren van uitzonderlijke koffie aan klanten.

  Het retro-geïnspireerde ontwerp van de GB5 X, met zijn metaalachtige tinten en minimalistische esthetiek, voegt een vleugje verfijning toe aan je koffiebar. Door zijn tijdloze aantrekkingskracht is het niet zomaar een apparaat, maar een centraal punt in de werkruimte. Wij waarderen de eenvoud en elegantie van het ontwerp.

  De standaard La Marzocco-elektronica van de GB5 X zorgt voor betrouwbare prestaties en biedt toch de precisie en controle die nodig zijn voor het maken van perfecte espressoshots. Hoewel dit toestel misschien niet over alle geavanceerde functies van de GB5 S beschikt, levert ze bij elke extractie consistente resultaten.

  Wat echt indruk op ons maakt aan de GB5 X is het vermogen om de consistentie van het bereiden van espresso te behouden. De verzadigde groepen, dubbele PID-regeling en robijnrode stroombegrenzers werken naadloos samen om ervoor te zorgen dat elke espresso shot dat wordt gemaakt van de hoogste kwaliteit is. Je klanten zullen altijd kunnen rekenen op een heerlijke en bevredigende koffie-ervaring.

  Bovendien is de GB5 X opmerkelijk eenvoudig te onderhouden en te repareren, waardoor je haar met minimale inspanning in topconditie kan houden. Met de voortdurende steun van La Marzocco kan je er gerust op zijn dat je investering beschermd is en dat je machine de komende jaren op haar best zal blijven presteren.

  Kortom, de La Marzocco GB5 X is een onmisbaar hulpmiddel in streven naar uitmuntende koffie. Dankzij de betrouwbaarheid, consistentie en het onderhoudsgemak is het een topkeuze voor zowel serieuze koffieliefhebbers als professionele barista's. Wij raden het van harte aan aan iedereen die gepassioneerd is door goede koffie.

   Laatste gedachten over de GB5 S

   In wezen vertegenwoordigt de La Marzocco GB5 X een opmerkelijke sprong voorwaarts in de wereld van koffievakmanschap. De mix van precisie, elegantie en aanpassingsvermogen zorgt ervoor dat elk kopje dat wordt gezet niet zomaar koffie is, maar een meeslepende reis van smaak en aroma. Terwijl je de kunst van het bereiden van koffie verkent, verandert de GB5 X van slechts een apparaat in een vertrouwde bondgenoot, altijd klaar om je koffievisies om te zetten in tastbare lekkernijen.

   De GB5 X omarmt de complexiteit van het koffietraject en respecteert elke stap met niet aflatende toewijding. Met haar verzadigde groepen en nauwgezette temperatuurcontrole haalt ze de genuanceerde smaken van elke koffievariant naar voren en versmelt ze tot een symfonie van smaak die het gehemelte boeit. Deze machine is niet alleen een stuk gereedschap; het is een partner in je zoektocht naar koffieperfectie.

   Kortom, de La Marzocco GB5 X overstijgt het gewone en nodigt uit om je koffieritueel opnieuw uit te vinden. Het nodigt uit om dieper in de essentie van elke boon te duiken, je zintuigen volledig bij het zetproces te betrekken en je begrip van wat werkelijk uitzonderlijke koffie inhoudt opnieuw te definiëren. Met de GB5 X aan je zijde wordt elke beker een meesterwerk, vervaardigd met passie, precisie en een vleugje kunstzinnigheid.