Reviews

06 May 2024

Ervaar moeiteloos koffiezetten met de innovatieve La Marzocco KB90 espressomachine

Ervaar moeiteloos koffiezetten met de innovatieve La Marzocco KB90 espressomachine

We willen je graag introduceren aan de La Marzocco KB90, een wonder in de wereld van espressomachines. La Marzocco is een gerenommeerde naam in de koffie-industrie en de KB90 is ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van grote cafés en ambitieuze barista's, en biedt uitzonderlijke kwaliteit bij elke gemaakte kop espresso.

"Deze machine is ontworpen met de barista in gedachten en is net zo stijlvol als efficiënt."

De belangrijkste kenmerken van de La Marzocco KB90

De La Marzocco KB90-espressomachine is een evolutie en niet alleen een upgrade van het populaire Linea PB-model. La Marzocco heeft ruim twintig jaar geïnvesteerd in het verfijnen van functies en technologieën, met als doel een koffiemachine te creëren die de perfecte balans vindt tussen functionaliteit en stijl. Het resultaat? De La Marzocco KB90, een machine die innovatie laat zien en tegelijkertijd de erfenis van zijn voorganger erkent. 

De KB90 heeft veel functies om je koffiezetervaring te verbeteren. De machine heeft straight-in portafilters, onafhankelijke boilers, automatische zetverhouding, stoomspoeling en pro touch-stoompijpen. Dergelijke kenmerken zijn gericht op het optimaliseren van het proces van het maken van de perfecte kop koffie, zonder dat de bediening te ingewikkeld is. 

Bovendien heeft La Marzocco met de KB90 grote stappen gezet in de zorg voor de gezondheid van de barista's. Deze machine is ontworpen met het oog op ergonomie en helpt bij het bestrijden van veel voorkomende problemen in die barista's meemaken, zoals het carpaaltunnelsyndroom, dat vaak wordt veroorzaakt door het repetitieve gedrag dat vereist is bij het traditionele koffiezetten. Met de La Marzocco KB90 werkt de technologie voor de barista, waardoor de workflow wordt gemaximaliseerd zonder fysieke stress. 

Simpel gezegd is de La Marzocco KB90 een toppunt van toewijding aan kwaliteit, innovatie en design. Het is het bewijs dat je geen concessie hoeft te doen aan het één voor het ander. Deze fantastische espressomachine zit boordevol fantastische functies. Laten we dieper ingaan op deze functies.

Ontwerp
De KB90 heeft een strakke en moderne esthetiek, met strakke lijnen en hoogwaardige materialen die verfijning uitstralen. De gepolijste roestvrijstalen behuizing is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook duurzaam, waardoor het een opvallende aanvulling is bij elke koffiebar.

Het digitale display biedt een intuïtieve interface die realtime prestatiefeedback en systeemwaarschuwingen biedt, waardoor het zelfs voor minder ervaren barista's gemakkelijk is om de machine te bedienen.

De KB90 is verkrijgbaar in configuraties met 2 of 3 groepen, heeft een opvallend rood paneel dat doet denken aan de jaren 70 en met de iconische La Marzocco-lelies voegt de KB90 een vleugje stijl toe aan je koffieruimte. Het rechtlijnige portafilterontwerp en de algehele constructie zijn bedoeld om de workflow van de barista te stroomlijnen, waardoor een naadloze en efficiënte werking wordt gegarandeerd.

Het intuïtieve digitale display en de programmeerbare instellingen van de KB90 zorgen voor een ergonomische en gebruiksvriendelijke ervaring. Barista's kunnen eenvoudig navigeren en parameters aanpassen, waardoor een naadloze workflow wordt gegarandeerd zonder dat er uitgebreide training nodig is. Dankzij de LED-lampjes kan je je concentreren op de extractie en het kopje.

Straight-in portafilters 
Hoog op de lijst van indrukwekkende kenmerken staan ​​de straight-in portafilters. Portafilters waarbij je geen draaibeweging meer moet maken. Dit ontwerp is uniek en biedt een eenvoudig vergrendelsysteem dat de spanning verlicht die gewoonlijk gepaard gaat met het draaien op traditionele machines. Dit maakt de KB90 de machine voor degenen die zich bezighouden met bewegingsblessures zoals carpaal tunnel syndroom. 

Onafhankelijke boilers 
Dankzij onafhankelijke boilers is consistentie het sleutelwoord bij de KB90. Het biedt een aparte, speciale boiler voor elke zetgroep. Het resultaat? Je kunt je espresso keer op keer op een constante temperatuur bereiden, zodat je verzekerd bent van topkwaliteit. 

Met de onafhankelijke boilers van de KB90 krijg je niet alleen een voortreffelijke temperatuurregelmaat. Je krijgt ook een uitzonderlijke manier om het potentieel van een verscheidenheid aan koffiebonen te benutten. Op basis van de geavanceerde technologie en het streven naar compromisloze kwaliteit, functioneert elke boiler onafhankelijk. Deze functie zorgt voor een op maat gemaakte benadering van temperatuuroptimalisatie, wat zich vertaalt in een ongelooflijke consistentie in de espresso-shots. 

Bij het serveren van verschillende brandprofielen of het gelijktijdig zetten van meerdere dranken op basis van espresso, is de inzet hoog. Wanneer de temperatuur schommelt, ook al is het maar een klein beetje, kan dit de extractie beïnvloeden, wat tot smaakverschuivingen kan leiden. Te heet en je espresso kan bitter smaken. Als het te koud is, krijg je misschien een zure toon. Het draait allemaal om het bereiken en behouden van de juiste temperatuur voor elke koffie. Dat is waar deze onafhankelijke boilers de show stelen, ontworpen met de nauwgezetheid die La Marzocco's toewijding aan de empowerment van barista's en het creëren van geavanceerde koffie-ervaringen markeert. Nu kan je diverse koffiesmaakprofielen serveren, terwijl je de gewenste kwaliteit en consistentie behoudt met de onafhankelijke boilers van de KB90.

Dubbele PID
Dankzij de afzonderlijke PID-temperatuurregelaars (Proportional-Integral-Derivative) kunnen barista's de water- en stoomtemperatuur afzonderlijk aanpassen, waardoor ultieme controle over het zetproces ontstaat en een uitstekend uitgebalanceerde espresso ontstaat.

Gedeelde stoomboiler
Wat het stomen van melk betreft, maakt de KB90 gebruik van een gedeelde stoomboiler in plaats van afzonderlijke stoomboilers per groepshoofd. Deze gedeelde stoomboiler levert stoom aan alle groepshoofden tegelijkertijd, waardoor een consistente stoomdruk en temperatuur wordt gegarandeerd voor het stomen van melk door de machine.

Dankzij de proportionele stoomkleptechnologie die in de KB90 is geïntegreerd, kunnen barista's de stoomdruk en de flow rate nauwkeurig regelen, ongeacht of ze melk voor één of meerdere drankjes tegelijkertijd stomen. Deze functie verbetert de efficiëntie van de workflow en stelt barista's in staat om met gemak een consistente melktextuur en -kwaliteit te bereiken.

Geïsoleerde boilers
De boilers van de KB90 zijn geïsoleerd om de warmte-efficiëntie te behouden. Deze toevoeging bespaart niet alleen op het energieverbruik, maar verbetert ook de stabiliteit van de shotextractie en stoomproductie.

AV of AV met ABR
De KB90 voldoet aan de behoeften van alle koffieliefhebbers en professionals en biedt je de keuzevrijheid door twee modellen aan te bieden: de AV of de AV met weegschaal (ABR). Deze twee varianten komen tegemoet aan uiteenlopende bereidingsvereisten en bieden een unieke esthetiek en prestatie, waardoor je elke keer weer dat perfecte kopje koffie kunt zetten.

Auto-volumetrisch (AV)
Beginnend met de AV, een afkorting van Auto-Volumetric, is dit model specifiek voor degenen die de voorkeur geven aan automatisering in hun zetproces. Als je op zoek bent naar consistentie en hands-off bereiden, dan is de AV-variant van La Marzocco KB90 jouw go-to-machine. Dankzij de automatische doseringsfunctie zorgt de KB90 AV ervoor dat je elke keer een gelijkmatige extractie krijgt. 

Automatic Brew Ratio (ABR) met druppelvoorspelling
Aan de andere kant is de AV met weegschaal of ABR, ook bekend als Auto Brew Ratio, en druppelvoorspelling ontworpen voor diegenen die een diepere betrokkenheid bij het zetproces willen. Met deze functie kun je jouw espressorecepten met uiterste nauwkeurigheid invoeren automatisch espresso zetten op basis van massa, volume of zetverhouding, zonder dat handmatige tussenkomst nodig is.

Met het druppelvoorspellingssysteem zorgt de KB90 ervoor dat elke shot espresso perfect is. Deze functie past automatisch de waterstroom aan om de ideale extractie van smaken uit de koffiebonen te garanderen

Met de ABR-functie kunnen barista's de gewenste verhouding koffie/water of het gewenste uitvoervolume rechtstreeks in de espressomachine programmeren. Eenmaal geprogrammeerd, zal de machine automatisch de juiste hoeveelheid koffie en water afgeven om de gewenste zetverhouding of het gewenste volume te bereiken. Hierdoor hoeven barista's voor elke shot de koffie niet meer handmatig te wegen of af te meten, waardoor het zetproces wordt gestroomlijnd en de consistentie van meerdere drankjes wordt gegarandeerd.

De ABR-functie is vooral nuttig in coffeeshops met grote volumes, waar snelheid en consistentie essentieel zijn. Hiermee kunnen barista's efficiënt consistente espressoshots van hoge kwaliteit produceren, zelfs tijdens drukke periodes. Bovendien kan ABR helpen de verspilling te verminderen door ervoor te zorgen dat elk shot elke keer volgens de juiste specificaties wordt bereidt.

Eenvoudig te herbouwen stoomklep
Deze klep, een unieke toevoeging aan de KB90, is ontworpen voor eenvoudig onderhoud, waardoor uitvaltijd en onderhoudskosten worden verminderd. Het verhoogt de betrouwbaarheid van de machine bij regelmatig onderhoud. Het kan vanaf de voorkant worden onderhouden, zonder dat het hoeft te worden verwijderd.

Steam flush
Toetsenbord shortcuts zijn misschien iets op je computer, maar met de KB90 bestaan ​​ze ook op je espresso machine! Het innovatieve stoomspoelsysteem spoelt de groep na elke extractie automatisch met water en stoom, waardoor handmatige tussenkomst overbodig is. Het gaat niet alleen om comfort en efficiëntie – het gaat ook om het handhaven van hoge hygiënenormen. 

Pro-touch stoompijpen 
Tenslotte biedt La Marzocco je Pro-Touch stoompijpen – een functie waarmee  je eenvoudig melk kunt stomen zonder je handen te verbranden. Deze laatste bewijst dat het bij de KB90 niet alleen om efficiëntie en het minimaliseren van fysieke belasting gaat, maar ook om veiligheid, kwaliteit en gebruikerscomfort. 

Kortom, de La Marzocco KB90 is niet zomaar een espressomachine; het is een slimme investering die het welzijn van zijn gebruikers op de voorgrond plaatst.

Voor- en nadelen

Voordelen van La Marzocco KB90: 

 • Vermindert stressblessures: De KB90 is ontworpen met barista's in gedachten. Het doel is om de fysieke belasting die vaak wordt veroorzaakt door traditionele espressomachines te verlichten, waardoor het aantal gevallen van carpaal tunnel syndroom wordt verminderd.
 • Optimaliseert de workflow: Deze espressomachine verbetert de snelheid en efficiëntie van het serveren van koffie in grote cafés, waardoor de workflow van de barista aanzienlijk wordt verbeterd.
 • Kwaliteit koffie: Dankzij de innovatieve kenmerken zoals straight-in portafilters, onafhankelijke boilers, automatische zetverhouding, stoomspoeling en pro touch stoompijpen, is de KB90 in staat om consistent koffie van hoge kwaliteit te leveren.

Nadelen van La Marzocco KB90: 

 • Prijs: Kwaliteit heeft een prijs, en de La Marzocco KB90 is daarop geen uitzondering. Deze espressomachine is duurder in vergelijking met andere modellen op de markt, waardoor het een aanzienlijke investering voor cafés is.
 • Maat: De KB90 is een substantiële machine, waardoor deze misschien moeilijk in kleinere ruimtes past.
 • Opleiding: Met zijn talrijke functies en technologieën heeft de KB90 misschien wat meer training nodig voor barista's om zijn mogelijkheden volledig te benutten.

Het verschil tussen La Marzocco KB90 en La Marzocco Linea PB

Laten we de KB90 onderscheiden van zijn voorganger, de Linea PB. Deze La Marzocco-machines zijn beide kampioenen in het zetten van koffie van wereldklasse, maar ze hebben belangrijke verschillen waardoor ze zich onderscheiden. 

Portafilter-ontwerp
Het meest opvallende verschil tussen de La Marzocco KB90 en de Linea PB is hun portafilterontwerp. De KB90 valt op door zijn straight-in portafilter. Deze innovatieve functie vermindert de fysieke belasting voor de barista drastisch door de noodzaak van draaien en draaien te verminderen. Als gevolg hiervan kan de vermoeidheid van de barista aanzienlijk worden verminderd wanneer de KB90 wordt vergeleken met traditionele espressomachines. 

Stoomspoeling
Bovendien beschikt de KB90 over een geavanceerde stoomspoelfunctie, een stap verwijderd van de handmatige optie in het Linea PB-model. Deze automatische functionaliteit stuwt tussen de shots een uitbarsting van stoom en heet water door de groepskop, waardoor te allen tijde een schone, kant-en-klare omgeving wordt gegarandeerd. Deze functie helpt de reinigingsmomenten te minimaliseren en verbetert de smaak en consistentie van de espresso. 

Weergave
Een ander opmerkelijk verschil ligt in de besturingsinterfaces van deze modellen. De KB90 biedt gebruikers een digitaal display dat prestatiefeedback in realtime biedt en eenvoudigere systeemnavigatie mogelijk maakt, waardoor de gebruikerservaring enorm wordt verbeterd in vergelijking met de meer standaard operationele bedieningselementen van Linea PB. 

Heetwaterbesparing
De La Marzocco KB90 biedt de mogelijkheid om de temperatuur van de wateruitlaat in te stellen, een verbeterde functie vergeleken met het Linea PB-model. Dit geeft barista's een nauwkeurigere controle, waardoor ze de temperatuur kunnen aanpassen aan het soort koffiebonen en de drank die wordt gemaakt.

Hoewel beide machines espresso van hoge kwaliteit leveren, legt de La Marzocco KB90 uiteindelijk een sterkere nadruk op workflowoptimalisatie en gebruikerswelzijn, waardoor de barista-ervaring naar nieuwe horizonten wordt gebracht.

La Marzocco KB90:La Marzocco Linea PB AV:

 

Werk slimmer, niet harder: het antwoord van de KB90 op workflow en welzijn 

Ga een nieuw tijdperk van koffiezetten binnen met de KB90 van La Marzocco en kijk nooit meer achterom. Deze ultramoderne espressomachine is met nauwgezette doordachtheid vervaardigd en bevordert de productiviteit door zijn innovatieve ontwerp dat soepele workflows bevordert. Maar er komt meer bij kijken dan alleen maar efficiëntie: de KB90 neemt de gezondheid op het werk serieus en verkleint het risico op barista-stressblessures dankzij zijn intelligente lay-out en bediening. 

Zeg vaarwel tegen de draaibewegingen met portafilters: het 'straight-in'-systeem van de KB90 vermindert de fysieke belasting van barista's, minimaliseert herhaalde belasting en zorgt voor een fijnere en gezondere werkplek. De blauwdruk van de KB90 is stevig verankerd in de realiteit: ze begrijpt de druk van een druk café en levert een oplossing die ergonomie en productiviteit in perfecte harmonie combineert.

Onderhoud en levensduur

Het onderhouden van de La Marzocco KB90 is essentieel voor optimale prestaties en een lange levensduur. Hier zijn enkele belangrijke onderhoudstips:

 1. Dagelijkse schoonmaak:

  • Veeg de buitenkant van de machine af met een vochtige doek om eventuele gemorste vloeistoffen of resten te verwijderen.
  • Spoel de groepskoppen door met water om eventueel koffiedik of olie te verwijderen.
  • Maak het stoompijpje schoon met een vochtige doek en laat stoom ontsnappen om eventuele melkresten te verwijderen.
    
 2. Wekelijks onderhoud:

  • Verwijder de portafilters, schermen en manden en maak ze schoon met een borstel en afwasmiddel.
  • Spoel de machine terug (backflush) met een reinigingsoplossing om eventuele afzettingen in de groepskoppen en kleppen te verwijderen.
  • Controleer en reinig het waterreservoir en vul het indien nodig bij.
    
 3. Maandelijks onderhoud:

  • Ontkalk de machine om de opbouw van mineralen in de ketels en het leidingsysteem te verwijderen.
  • Inspecteer en vervang eventuele versleten pakkingen, afdichtingen of O-ringen om lekken te voorkomen en een goede afdichting te garanderen.
  • Smeer bewegende delen zoals scharnieren en hendels om roest en corrosie te voorkomen.
    
 4. Professioneel onderhoud:

  • Plan regelmatige onderhoudscontroles met een gecertificeerde technicus om de interne componenten te inspecteren en eventuele problemen op te lossen.
  • Houd gegevens bij van onderhoud en service voor referentie- en garantiedoeleinden.

Door deze onderhoudsrichtlijnen te volgen, houd je je La Marzocco KB90 in topconditie en geniet je jarenlang van hoogwaardige espresso.

Wat wij bij OR Coffee Roasters vinden van de KB90

Bij OR Coffee Roasters kunnen we getuigen van de ongeëvenaarde toewijding van deze machine aan prestaties en gebruiksvriendelijkheid. Het is de belichaming van innovatieve technologie gecombineerd met tientallen jaren ongeëvenaarde expertise in het zetten van perfecte espressoshots. Onze ervaring is dat de KB90 de workflow aanzienlijk vergemakkelijkt en de fysieke belasting van drukke barista's vermindert. Deze machine is werkelijk een revolutionair icoon in de wereld van professionele espressomachines. 

Met een naadloze integratie van geavanceerde functies, waaronder, maar niet beperkt tot, straight-in portafilters, onafhankelijke boilers en Pro-Touch-stoompijpen, heeft de KB90 de klassieke kunst van het bereide van espresso-shot opnieuw uitgevonden. De Auto Brew Ratio en Steam Flush-kenmerken zorgen verder voor nauwkeurigheid en consistentie, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor telkens weer uitstekende koffie. 

Waarom zijn wij bij OR Coffee Roasters dol op de KB90? Omdat het op handige wijze complexe procedures vereenvoudigt zonder concessie te doen aan de kwaliteit, en omdat het de rol van de barista volledig respecteert, waarbij welzijn evenzeer als prestatie wordt benadrukt. Kortom: de La Marzocco KB90 is een dynamische mix van superieure betrouwbaarheid, uitzonderlijk ontwerp en ultiem gemak.

Laatste gedachten over de KB90

Het is duidelijk dat de La Marzocco KB90 meer is dan alleen een espressomachine; het is een game-changer in de koffie-industrie. Wat het onderscheidt, en dat is begrijpelijk, het is niet alleen het ingewikkelde vakmanschap, maar ook de toewijding om een ​​optimale workflow mogelijk te maken en tegelijkertijd het welzijn van de barista te bevorderen. Het lijkt alsof over elk detail zorgvuldig is nagedacht, van de straight-in portafilters tot de automatische zetverhouding, allemaal bedoeld om het werk van de barista gemakkelijker te maken en een heerlijk eindresultaat te bereiken. 

Hoewel het een initiële investering kan vergen, zowel wat betreft de kosten als de vereiste training voor het gebruik ervan, zal het rendement op deze investering waarschijnlijk blijken uit verbeterde efficiëntie, verminderde fysieke belasting voor barista's en een verbeterde koffie-ervaring voor je klanten. De La Marzocco KB90, hoewel groter en duurder dan zijn tegenhangers, is echt een klasse apart. 

Op basis van deze punten kun je met zekerheid zeggen dat als je een passie hebt voor koffie en veel waarde hecht aan kwaliteit, efficiëntie en ergonomie, de La Marzocco KB90 zeker het overwegen waard is voor je café of espressobar.