Coffee Knowledge Base

07 June 2024

Het verhaal achter onze cafeïnevrije Colombiaanse koffie: het sugarcane proces

Het verhaal achter onze cafeïnevrije Colombiaanse koffie: het sugarcane proces

Welkom in de wereld van de cafeïnevrije specialty koffie. Vandaag zetten we onze cafeïnevrije koffie uit de Caldas-regio van Colombia in de kijker. Deze biedt heerlijke aroma's als bruine suiker, suikerriet en chocolade, met een full body en een lage aciditeit. Maar wat deze koffie echt speciaal maakt, is het cafeïnevrij maken doormiddel van suikerriet, waardoor de rijke smaken behouden blijven terwijl de cafeïne wordt verwijderd. Lees verder om de volledige reis van deze koffie te ontdekken. 

Inhoudsopgave

 1. Weet waar jouw koffie vandaan komt
 2. Het sugarcane proces
 3. Hoe het wordt gebrand
 4. Hoe wij deze koffie ervaren
 5. Conclusie

Weet waar jouw koffie vandaan komt

De Caldas-coöperatie

De Caldas-coöperatie, opgericht in 1960, is één van de grondleggers van de Colombiaanse koffie cultuur. De coöperatie is de thuisbasis van meer dan 3.600 aangesloten partnerproducenten, van wie de meeste kleine familieboerderijen zijn, en is actief in elf gemeenten in Manzanares en Marquetalia. Deze regio's staan ​​bekend om hun ideale koffieteeltomstandigheden, met hoogtes variërend van 1.600 tot 1.950 meter boven zeeniveau en temperaturen die gemiddeld tussen 9°C en 26°C liggen.

Kleine boeren ondersteunen

De Caldas-coöperatie beschikt over 15 verkooppunten en 'atención al productor'-centra, waar boeren hun koffie kunnen verkopen en cruciale landbouwsteun kunnen ontvangen. Agronomen die met de coöperatie samenwerken, geven advies over duurzame landbouwpraktijken en zorgen ervoor dat de geproduceerde koffie van de hoogste kwaliteit is. Deze regio, onderdeel van de Eje Cafetero of Coffee Triangle, is van historisch belang voor de Colombiaanse koffieproductie, met momenteel 63.051 hectare bestemd voor de koffieteelt. Ondanks de opkomst van Huila als de grootste producent qua volume, blijft Caldas een knooppunt voor specialty koffie, met 41.000 kleine boerderijen waarvan ongeveer 13.000 specialty koffietelers zijn. 

Het sugarcane proces

Wat is cafeïnevrij maken met suikerriet?

Voor het cafeïnevrij maken met suikerriet wordt gebruik gemaakt van ethylacetaat (EA), een natuurlijk voorkomende verbinding die wordt gewonnen uit gedistilleerd suikerriet. Dit proces geniet de voorkeur vanwege het vermogen om de integriteit van de koffiesmaak te behouden en tegelijkertijd cafeïne effectief te verwijderen.

Stapsgewijs proces

 1. De bonen stomen
  De koffiebonen worden eerst gestoomd om hun poriën te openen, waardoor de ethylacetaat gemakkelijker kan binnendringen.
 2. Het EA-mengsel laten circuleren
  De bonen worden vervolgens geweekt in een oplossing van water, azijnzuur (azijn) en ethylacetaat. De EA bindt zich met de cafeïnemoleculen in de bonen.
 3. Cafeïne-extractie
  De cafeïne wordt uit de bonen gehaald, terwijl de meeste andere smaakstoffen intact blijven.
 4. Spoelen en drogen
  Nadat het gewenste cafeïneniveau is bereikt, worden de bonen grondig gespoeld om eventuele EA-resten te verwijderen. Vervolgens worden ze gedroogd totdat ze een vochtigheid van 10-12% bereiken.

Waarom het speciaal is

We besteden veel zorg aan het branden van onze Colombiaanse cafeïnevrije koffie om de natuurlijke smaken te versterken. De koffie ondergaat een gewassen proces met 16 tot 18 uur fermentatie, gevolgd door 15 dagen drogen (inclusief 36-48 uur mechanisch drogen). Dit zorgvuldige proces zorgt voor een schoon en zoet kopje dat de inherente smaken van de koffie benadrukt.

Hoe het wordt gebrand

Dit proces verwijdert niet alleen effectief de cafeïne, maar behoudt ook de verschillende smaken van de koffie, wat resulteert in een cafeïnevrije koffie die geen concessies doet aan de smaak. Deze Colombiaanse sugarcane koffie is tot in de perfectie gebrand voor espresso en biedt een aangename ronde smaak, lage aciditeit en tonen van chocolade, kandijsuiker en suikerriet.

Hoe wij deze koffie ervaren

Onze cafeïnevrije koffie van Caldas biedt een rijke en genotvolle smaakervaring:

 • Aroma's: verwacht heerlijke hints van bruine suiker (kandijsuiker), suikerriet en chocolade.
 • Body en aciditeit : de koffie heeft een full body en een lage aciditeit , waardoor hij perfect is voor een zachte, toegankelijke espresso of een romige cappuccino.

Conclusie

Onze Colombiaanse sugarcane deca koffie is een bewijs van de toewijding en expertise van de Caldas-coöperatie. Van duurzame landbouwpraktijken tot innovatieve cafeïnevrije methoden: elke stap wordt gezet om ervoor te zorgen dat je kunt genieten van een hoogwaardige, smaakvolle koffie zonder cafeïne. Ervaar de unieke smaak van deze specialty cafeïnevrije koffie en waardeer de reis van de kleine boerderijen van Caldas naar jouw kopje.

We hopen dat dit uitgebreide overzicht je helpt het zorgvuldige proces achter onze cafeïnevrije koffie te begrijpen en te waarderen. Geniet van je kopje rijke, smaakvolle en cafeïnevrije koffie!